Krémový dort. Tradiční 25-letý recept, který jsme získali na dovolené. Do těsta Vám bude stačit přidat jen toto!

Kulinářské speciality nás často odrazují od toho, abychom je zkusili připravit, protože máme pocit, že bychom je nezvládli. Dort „Napoleonka“ není výjimkou. Znají ji ve všech zemích světa, ale jen málo hospodyněk se ji odváží připravit doma. Přitom to vůbec není tak těžké a při její přípravě nemáte co zkazit. Když jsem ji zkusila připravit poprvé, podařila se bez problémů. A zmizela během jediné hodiny. Strach z neúspěchu hoďte za hlavu a pojďme na to, dámy!

Co budeme potřebovat

  • 6 vajec
  • 600 g hladké mouky
  • 400 g mascarpone
  • 500 g cukru
  • 350 g tvarohu
  • 350 ml mléka
  • 200  g másla
  • 1 PL škrobu
  • 1 lžičku sody
  • 2 PL octa
  • špetku soli do těsta

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Jak na to?

Máslo pokojové teploty smícháme s mascarpone.

Rozbijeme si 4 vejce a smícháme je s tvarohem a cukrem.

Čtěte také: Problémy s nitroočním tlakem? Podle tohoto lékaře se jich nezbavíte klasickými léky, ale naopak speciální vitamínovou bombou. Jak si připravit domácí lék, který skutečně zabírá? Podívejte se!

Mouku smícháme s octem, sodou a přidáme směs z tvarohu, vajec a 200 g cukru. Toto těsto zpracujeme, aby bylo konzistentní.

Těsto si rozdělíme na 12 stejných kousků, zabalíme do potravinové fólie a odložíme do lednice na jednu hodinu.

Zatímco je těsto v ledničce, připravíme si krém. Směs másla a mascarpone pomocí mikrovlnky přihřejeme tak, aby měla přibližně pokojovou teplotu (nebo si směs připravte v předstihu a pokojovou teplotu nabude sama). A opět na chvíli odložíme stranou.

Připravíme si hustý krém. Ohřejeme mléko, zamícháme do něj 2 vejce, škrob, zbylý cukr a mícháme přibližně 10 minut, dokud nám krém nezhoustne.

Máslo s mascarpone zahřáté na pokojovou teplotu za pomalého šlehání přidáváme po lžičkách do hustého krému. Šleháme dokud nebudeme mít pocit, že krém je dostatečně vláčný a na konzistenci jemný.

Z chladničky vyndáme těsta a začneme je jedno po druhém na tenko válet do tvaru kruhu. Nejpohodlnější způsob, jak je pak uskladnit, je ukládat jedno na druhé a mezi ně si dávat pečící papír. Tloušťka těsta po vyválení by měla být přibližně 2 mm a průměr těsta přibližně 20 cm.

Každé těsto je třeba péct cca 10-15 minut při teplotě 180 stupňů.

Na spodek dortu jde první těsto, na které rovnoměrně natřeme krém. Takto budeme postupovat, dokud se nám nemine všechno těsto a všechen krém. Vrchní vrstva dortu je z krému, ne z těsta, takže si podle toho rozdělte i množství krému, které budete na těsta natírat.

Navrstvený dort nijak nezdobíme, necháme ho na noc v lednici a druhý den můžeme podávat.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Tipy & Variace

Napoleonka výtečně chutná jen pocukrovaná a s čerstvými jahodami se šlehačkou. Fantazii se však meze nekladou a když máte chuť na jiné ovoce, můžete si přidat podle své chuti. Cukráři si ho však zvyknou zdobit buď nasekanými ořechy nebo oslazenou osmaženou strouhankou.