David Hampl
26 února, 2019

O másle toho bylo napsáno již dost a dost. Prudký nárůst cen, poté jeho návrat na tehdejší původní hodnotu, debaty o jeho kvalitě a podobně. I teď je klasické kostkové máslo poměrně drahou komoditou, proto je potřeba vědět, zda vkládáte peníze do kvalitního výrobku. Česká másla jsou obvykle o dost dražší, než jejich polské varianty. Je to ale kvůli kvalitě? Jsou česká másla skutečně kvalitnější? Na tuto otázku si budete umět po přečtení tohoto článku odpovědět.

Máslo ze supermarketů

O něco lepší kvality dosáhnete, když budete kupovat máslo na farmářských trzích, které vám naváží přímo před očima. Většina z nás ale má natolik nabitý program, že jde nakupovat pouze do jednoho obchodu – do supermarketu. Másla zde jsou prezentována jako ta, která jsou kvalitní, ať už se jedná o jakoukoli značku. Většina výrobců nás ujišťuje, že jejich výrobky mají na trhu nejvyšší kvalitu. Avšak když se podíváme na složení, může nás překvapit, kolik různých ingrediencí a látek dané máslo obsahuje.

Máslo bez přidaných hodnot

Kvalitní máslo by mělo být přírodní. To znamená bez dalšího velkého množství přidaných látek. Skutečně kvalitní výrobek by neměl mít ve složení celý román, ale pouze jedna jediná surovina – a tou je máslo. Čím delší je seznam, tím méně kvalitní výrobek bude. Navíc mohou másla obsahovat například éčka, želatinu nebo škrob, extrakt z droždí, dusitany, neurčená aromata či palmový tuk.

Složení kvalitního výrobku

Kvalitu másla můžete skutečně zjistit již v supermarketu, a to tak, že si přečtete jeho složení. Do složení se píše buď máslo, nebo tyto dvě ingredience: plnotučné mléko a fermentovaná smetana. To jsou jediné ingredience, které by se ve výrobku měly vyskytovat.

Není kostka jako kostka

Máslo je přesně vymezenou potravinou. To znamená, že pokud na jeho obalu nenajdete nápis „Máslo“, může se jednat o margarín nebo nějaký jiný živočišný či rostlinný tuk. Takže nestačí porovnávat pouze „másla“ ve tvaru kostky.

Cena je vyšší

Bohužel, cena u kvalitního másla je obvykle mnohem vyšší, než u jeho náhražek. Máslo se skládá totiž pouze a jenom z kravského mléka, což je důvodem vysoké ceny másla.

Porovnávejte podle barvy a konzistence

Kvalitní máslo má barvu něco mezi žlutou a bílou. Nesmí být ale příliš žluté, ani příliš bílé. Při rozbalování by se máslo nemělo lepit na obal ani na nůž. Přesto je však poměrně obtížné uříznout kousek tohoto kvalitního másla.

Trvanlivost kvalitního másla

Kvalitní kravské máslo by nemělo mít trvanlivost delší než 10 dní. V kovové vzduchotěsné nádobě vydrží máslo až tři měsíce.

Máslo pokojové teploty

Pokud chcete zpracovávat máslo pokojové teploty, měly byste ho včas vytáhnout z lednice. Kvalitní máslo při rozpouštění netvoří kapičky vody (pokud se kapičky objevily, máte margarín). Taktéž „povolování“ kvalitního másla trvá delší dobu, než když se jedná o margarín.

Sdílejte článek