David Hampl
3 října, 2022
, ,

Většina z nás používá při vaření a smažení rostlinný olej. Někdo raději používá slunečnicový olej, zatímco jiní se spoléhají raději na olivové oleje. V obchodě máte mnoho možností, takže dnes můžete při nákupu oleje vybírat ze široké nabídky. Najdete tam olej z hroznů, ořechů, kukuřice, sóji, rakytníku, seznamu, arašídů, lnu a mnoho dalších. Bez ohledu na to, jaký budete používat, můžete se naučit šikovný trik, díky kterému nebudete mít špinavé a mastné ruce.

https://xitrosti.com/

Nejlepší olej na smažení

V Čechách je stále nejoblíbenější variantou slunečnicový olej. Právě ten se skvěle hodí na smažení pokrmů. Existují dva druhy, mezi kterými můžeme vybírat. Rafinovaný a nerafinovaný olej. První varianta je mnohem lepší na smažení, zatímco ta druhá je skvělá do salátů, omáček a marinád. Dokonce ani kuchaři nedoporučují smažení na nerafinovaném oleji, protože bude kouřit a srážet se. Tento olej se také nedoporučuje používat do pečení. Mnohem lepší je na studené použití.

Až budete příště kupovat slunečnicový olej, podívejte se na etiketu. Objevit můžete označení „zmrazené“, což označuje oleje bez nečistot, které mají průhledný vzhled. Olej nepění a nekouří, ale také obsahuje minimum vitamínů. Deodorizovaný olej znamená, že neobsahuje těkavé látky, které obsahují chuť a vůni. Na smažení jde o nejlepší produkt. A nakonec „premium“ oleje jsou vhodné pro dietní stravu a studené pokrmy.

https://xitrosti.com/

Neobvyklé používání lahví na olej

Nikdo z nás nemá rád mastné šmouhy a kapky, které se tvoří při používání oleje všude po kuchyni. Navíc máte často velmi mastné prsty, protože olej stéká po lahvi. S tím vám přitom pomůže obyčejná ponožka. Ustřihněte vrchní lem ponožky, kterou již nebudete používat. Umístěte ji na horní část lahve od oleje, která je obvykle širší než zbytek láhve. Přebytečný olej se zastaví na tomto místě a vy již nebudete mít mastné ruce, až budete olej nalévat do pánve.

https://xitrosti.com/

Zdroj: xitrosti.com

Sdílejte článek