Kupujete vejce pocházející od nemocných slepic? Zde je návod, jak to zjistit!

Není nic lepšího než lahodná, perfektně připravená vejce. Je jedno, jestli preferujete vejce smažená, míchaná, ztracená, nebo vařená, protože lepší vejce vždy zajistí lepší snídani. Jsou vajíčka, která jíte z chovu zdravých slepic, nebo nevědomky jíte nezdravá vajíčka celý život?

Co ovlivňuje, jestli je slepice zdravá?

Za prvé je důležité si říci, co si pod pojmem zdravá slepice představit. Zdravá slepice má přístup k rozmanité stravě a jí všechno, co potřebuje. To zahrnuje maso, protože slepice nejsou vegetariáni, jak by si člověk mohl myslet. Naopak slepice přímo milují hmyz, hady, hlodavce a všechno ostatní, co dokáží chytit a sníst!

Čtěte také: Tvarohové tyčinky za pár minut? Výborný recept, na který vám budou stačit pouze 3 ingredience!

Pokud je slepice dobře živená a má dostatek všech potřebných živin, projeví se to na jejích vajíčkách. Aby se jí všechny tyto živiny dostaly, je nutné, aby měla dostatek prostoru k pohybu a čistý vzduch. Slepice zavřené ve stísněných klecích po celý svůj život jednoduše nemohou mít stejně kvalitní vejce jako slepice ve volném výběhu.

Znaky, podle kterých se pozná dobré vejce.

Jak poznat, že je vejce dobré? Když se rozhodujete, jestli koupit vejce z místní farmy, nebo hledat dál, zaměřte se na následující vlastnosti:

  • Tloušťka a hustota skořápky: Pokud skořápka praská, sotva na ní poklepete, můžete rovnou hledat nového dodavatele vajec. Čím víc je strava bohatější a čím lepší je celkové zdraví slepice, tím silnější skořápku mají její vajíčka. Rozklepnout vajíčko by mělo být poměrně obtížné, pokud pochází od zdravé slepice.
  • Barva žloutku: Většina lidí je zvyklá na vajíčka, která mají žloutek jasně ,nebo světle žluté barvy, ačkoliv to není ta správná barva vaječného žloutku. Žloutek by měl být oranžový – čím výraznější barva, tím lépe. Zkuste porovnat barvu žloutku vajíček, která pocházejí od slepic z různých chovů a ujistit se, že vajíčka, která obvykle kupujete, jsou skutečně dobrá.
  • Tloušťka žloutku: Při určování kvality vajíček byste se měli zajímat také o tloušťku vaječného žlutku. Žloutek od zdravých slepic bývá silnější a kulatější, což způsobuje lepší chuť a je to známka obsahu většího množství živin.

Výzkumy rovněž vyzdvihují význam dobré výživy slepic. Například článek, publikovaný v časopise Oxford Academic, poznamenává, že zvýšení množství beta karotenu, který slepice přijme, má dopad na množství beta karotenu v jejích vejcích. Časopis Journal of Agricultural Food Chemistry zase tvrdí, že zvyšením hladiny DHA (Kyselina dokosahexaenovová – jedna ze složek rybího oleje) ve stravě slepic ovlivní omega 3 mastné kyseliny, které se nachází ve vajíčkách.

Kde najít nejlepší vejce?

Dobře, teď si říkáte „Vím, jak vypadají dobrá vajíčka, ale kde je mám najít?“ S růstem zemědělského průmyslu a s nárůstem domácích chovů máte spoustu možností, kde vajíčka koupit.

Pokud máte sami místo pro několik slepic, můžete je začít chovat a získat více než dostatek vajec pro svoji rodinu. Slepice mohou sníst zbytky z Vaší zahrádky, udržet populaci brouků u Vás na zahradě na nízké úrovni, a především Vám dají ty nejchutnější vejce, jaká jste kdy měli.

Další z možností je kontaktovat místní farmáře a zeptat se, jakým způsobem chovají slepice. Pokud je nechávají volně se potulovat, a nejsou tak nuceny mít pouze vegetariánskou stravu, rozhodně stojí za to zkusit jejich vejce.

Až najdete vajíčko s krásně oranžovým vaječným žloutkem a zkusíte ho, ucítíte ten rozdíl v chuti. Garantujeme Vám, že už nebudete chtít žádná jiná.