Kuřecí prsa v županu z listového těsta, naplněná špenátem a sýrem, česnekem. To je lahůdka, kterou si zamilujete

Kuřecí maso je chutné, je jemné, stejně jako je i dietní. I proto se v kuchyních používá doslova každý den. Pokud už vás nudí stále stejné úpravy, je na místě zkusit něco nového. Proto vám přinášíme recept na kuřecí prsa v županu z listového těsta. Ta jsou navíc ještě plněná špenátem, sýrem a dochucená česnekem. Tato varianta vás uchvátí nejenom ve chvíli, kdy si dáte do pusy první sousto, ale zaujme vás už tím, jak vypadá na talíři. Podívejte se s námi na detailní recept.

Jaké ingredience si připravit?

Už podle názvu jídla je celkem jasné, že základní surovinou budou kuřecí prsa. A to bez kosti. Ty je možné koupit již připravená v obchodech, což je nejjednodušší možnost. Nebo je možné koupit celé kuře a následně ho vykostit. To je možnost sice ekonomičtější, ale také komplikovanější. Jakmile maso máte, je třeba si připravit i další ingredience, které odpovídají obědu pro celou rodinu.

  • 1 balení špenátu
  • 1 balení listového těsta
  • 4 plátky sýry
  • 4 lžičky zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • Sůl, pepř a další koření

Samozřejmostí je i to, že recept můžete v případě zájmu upravovat podle své chuti. Hlavně oblast koření je dnes celkem rozmanitá. Můžete volit varianty, které jsou aromatické, které jsou například ostřejší, nebo mají i zajímavou barvu. Je to na vás.

Čtěte také: Tak toto Vás překvapí! Zde je 11 potravin, o kterých jste nevěděli, že je můžete zamrazit!

Jak na to? Začínáme přípravou špenátu

Pokud máte špenát drcený, tak ho vložíte do hrnce a lehce o převaříte, aby se z něho dostala pryč veškerá voda. Až z něj bude sušší hmota, je připraven. V případě čerstvého špenátu ho stačí spařit, ochladit ledovou vodou a následně ho pokrájet na menší kusy. Potom je třeba přidat k němu prolisovaný česnek, trochu soli a také pepře. Tím ho dochutíte i tak, aby svou chuť předal kuřecímu masu. V obou případech je tímto připravený.

Příprava kuřecích prsou

Nyní je třeba připravit si kuřecí prsa. Pokud jsou dostatečně velká, máte to jednodušší, jelikož je stačí jenom podélně nakrojit, abyste v nich vytvořili kapsu, kam budete umísťovat samotnou náplň. Pokud toto možné není a kuřecí prsa jsou menší, je třeba rozkrojit je podélně a lehce naklepat. Následně do nich bude náplň balit, jako když se dělají takzvané kuřecí kapsy, nebo španělský ptáček z hovězího.

Maso naplňte všemi ingrediencemi

To nejdůležitější je připraveno a tak už může přijít na řadu fáze plnění. Tedy fáze, kdy všechny ingredience přidáte k masu. Pokud máte jenom vytvořenou kapsu, vše do ní vložíte. Pokud jste maso naklepali, vkládáte ingredience do jedné třetiny plochy, potom přehnete a snažíte se zabalit. V případě potřeby je možné využít špejli nebo párátko. To se však po zabalení do listového těsta vyndá, jelikož bude zabezpečeno, že těsto tvar udrží.

Zabalte do listového těsta

Nejprve je třeba listové těsto rozválet na obdélníkový tvar. Tento obdélník by měl být široký zhruba 20 centimetrů. 10 cm necháte na středu a u zbývajících 5 z každé strany začnete nařezávat několik centimetrů široké proužky. Do středu obdélníku položíte naplněné kuřecí prso a začnete ho z levé i pravé strany balit do těsta.

Hurá do trouby

Jakmile zabalíte všechna kuřecí prsa která máte k obědu připravena, již přichází na řadu chvíle, kdy je vložíte do trouby. Tu si předehřejte na 200 stupňů Celsia. Než se trouba rozehřeje, rozšlehejte si vejce kterým následně potřete jednotlivé kousky této pochoutky. Potom už hurá do trouby, kde je ideální péci zhruba 20 minut. A to jednoduše na plechu s pečicím papírem.

Co k tomu?

My doporučíme pečené brambory. Jednat proto, že skvěle chutnají, tak i proto, že je vložíte do trouby na druhý plech a budete vše připravovat najednou a jednoduše. Brambory lze dochutit trochou oleje, červené papriky a medvědím česnekem.