Čerstvé jahody chutnají úžasně a obsahují hodně vitamínů, minerálů a živin pro vaše tělo. Domácí pěstování je nejen levnější, ale také si pochutnáte na bio produktu téměř zadarmo. Rostliny ovšem musíte podpořit a chránit je, abyste si užili co největší úrodu. Představíme vám hned několik hnojiv, na která se můžete spolehnout. Každé z nich funguje skvěle a nedoporučujeme je příliš kombinovat. Vyberte si jedno a s ním potěšte své jahody. Které z nich vám vyhovuje nejvíce a začnete ho používat?
Hnojivo pro dobu kvetení
V období květu jahody potřebují nejvíce energie, podpory a také ochrany před škůdci. Proto je velmi důležité, abyste jim poskytli kvalitní hnojivo a použití manganistanu draselného, protože dokáže zvýšit úrodu až o 70 procent podle některých zahrádkářů. Právě z tohoto důvodu se velmi hojně používá v domácích i komerčních hnojivech na rostliny, včetně jahod.

Vyrobit si můžete i vlastní hnojivo. Potřebujete jen půl litru vody a 5 gramů manganistanu draselného. Obě složte důkladně promíchejte, dokud se manganistan nerozpustí. Poté tento koncentrovaný prostředek nařeďte v 10 litrech čisté vody, kterou můžete použít na zalévání jahod i dalších plodin. Mnoho zahradníků na tuto látku přísahá a používá ji každý rok.
Kvasnicové hnojivo
Možností jsou také kvasnice, které se staly milovaným a hojně používaným hnojivem pro mnoho plodin a rostlin. Potřebujete jen 50 gramů čerstvého droždí, 1 litr teplé vody a 1 polévkovou lžíci cukru. Vše promíchejte a nechte odležet 24 hodin. Poté směs nařeďte v poměru 1:5 s vodou (1 díl hnojiva a 5 dílů vody). Toto množství vám bohatě postačí na 10 rostlin.
Nemáte-li doma čerstvé droždí, stejně dobře ho můžete nahradit 1 čajovou lžičkou sušeného droždí. Kvasnice chrání celou rodinu před škůdci, ale nejlepší efekt má na její kořeny. Kvasnice podporují růst celé rostliny, poskytují nespočet živin a působí velmi pozitivně během celé aktivní sezóny. Toto hnojivo nemusíte používat pouze na jahody, ale také další druhy ovoce a zeleniny.
Hnojivo ze starého chleba
Další (podobnou) možností je příprava hnojiva ze starého chleba. Jednoduše ho hoďte do kbelíku, zalijte vodou a položte na něj něco těžkého, aby se chléb udržel u dna. Nechte ho kvasit ve sklepě nebo jinde po dobu 6-10 dnů. Výslednou směs před použitím nařeďte v poměru 1:10 čistou vodou. Poté lze roztok použít na jahody i jiné plodiny, které pěstujete na své zahradě.
Kopřivy pro výživu jahod
Velmi efektivním elixírem pro všechny jahody (i další plodiny) jsou kopřivy. Nejen, že ochrání sazenice před škůdci, ale také jim poskytnete hodně živin. Hnojivo z kopřiv obsahuje dusík a draslík, které rostliny potřebují a také je velmi dobře chrání. Výroba je také velmi jednoduchá. Musíte si jen zajít na louku nebo do lesa, abyste nasbírali kvalitní a čerstvé kopřivy.
Na výrobu domácího hnojiva potřebujete jen 1 kbelík čerstvých kopřiv, které zalijete vodou. Dvakrát za den směs promíchejte a nechte nějakou dobu odležet. Poté kopřivový nálev nařeďte v poměru 1:20 čistou vodou. Uvidíte, že rostlinám hodně pomůže s růstem, plodností a také si užijí skvělou ochranu před škůdci, kteří by si na nich jinak s radostí pochutnali.
Mléčné produkty pomáhají s produkcí ovoce
Kyselé mléčné výrobky (např. podmáslí) se také skvěle hodí jako hnojivo pro rostliny. Zahradníci doporučují smíchat mléčný produkt s humusem, hnojem a dřevěným popelem. Tato směs podpoří mírně kyselé prostředí v substrátu, a proto se hodí hlavně pro rostliny, které mají rády kyselejší půdu. Roztok mléka s vodou můžete nastříkat přímo na listy jahod. Odradíte díky tomu mšice a svilušky, aby se usadily na vašich rostlinách.
Zdroj: tojenapad.dobrenoviny.sk