Lahodné zapékané cibulové květy – neuvěříte, dokud nevyzkoušíte a neochutnáte. Tohle že je cibule? Skutečně ano

Cibule je neodmyslitelnou součástí každé světové kuchyně. Používá se zejména k masu nebo do různých omáček i salátů, kde však její chuť více méně necítíme. Ač jistě je to podle vás dobře, protože její syrová nezpracovaná forma chutná jen málokomu, lze cibuli připravit i jako hlavní jídlo, na kterém si pochutnáte. Zkuste její zapečenou formu a uvidíte, že nebudete litovat.

Zdravotní benefity cibule

Kromě výborné chuti, kterou pokrm má, jsou cibule navíc zdravé a při konzumaci ve větším množství nám mohou pomoci v mnoha ohledech. Zaprvé obsahují silný antioxidant quercetin, který působí jako prevence proti různým druhům rakoviny, zejména střev, hrtanu a vaječníků. Cibule také snižuje množství cholesterolu v krvi a působí proti obezitě i cukrovce. V neposlední řadě je bohatým zdrojem vápníku, železa, vitaminů A, B6, C, E a dalších tělu prospěšných látek.

Co budeme potřebovat?

Recept zvládne úplně každý. Není vůbec náročný na čas ani na ingredience, protože v podstatě jediné, co budeme potřebovat, jsou samotné cibule a pak přísady pro jejich naložení při zapékání, aby se nám nespálily. Měli bychom mít také po ruce zapékací mísu či jinou nádobu, ve které je budeme připravovat a pak hliníkovou nebo jinou speciálně pečící fólii. Připravíme si tedy:

Čtěte také: Nevěřili by jste, jak výborné jsou cuketové hranolky. Pojďte je s námi vyzkoušet.

  • 4 červené cibule
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl

Příprava cibulí na pečení

Protože jsou cibule díky jednotlivým vrstvám velice odolné a špatně se propékají a promazávají, je třeba je předem upravit. Sloupneme z nich horní slupku a poté je nakrojím – pouze ale částečně, neměli bychom je rozdělit na části. Čtyřmi tahy nožem zhruba do poloviny cibule vytvoříme osm dílků, které u sebe budou dolní částí pevně držet. Poté vložíme cibule do misky, přidáme tři lžíce olivového oleje a jednu lžíci balzamikového octa. Cibule mícháme a poléváme, aby se do nich tekutiny pomocí nakrojených zářezů dobře vsákly.

A jdeme péct

Připravené – to znamená nakrojené a v oleji a octu naložené – cibule položíme do zapékací mísy tak, aby nebyly příliš blízko sebe. Navrch do naříznuté části dolijeme zbytek olejovo-octové marinády z misky a posypeme solí. Zpočátku vyzkoušejte recept přírodně, později můžete přidávat svá různá oblíbená koření. Celou zapékací mísu dobře přikryjeme fólií a vložíme do trouby. Pečeme 25 až 30 minut na 200 stupňů.

Cibule doslova rozkvetou

Během pečení cibule začnou měknout. Nařezaná část povolí a každá hlava se rozevře a nádherně „rozkvete“ do podoby leknínu. Kromě výborné chuti tak bude jídlo na talíři i skvěle vypadat. Cibule vyndáme z trouby, sundáme z nich fólii a pečeme ještě dalších 10 minut, aby získaly ještě sladší chuť a aby byly křupavé. Následně je necháme vychladnout a popřejeme si dobrou chuť.