Recept na lasagne Bolognese podle šéfkuchaře Pohlreicha

Pohlreich - Lasagne - recept

Recept na lasagne podle Zdeňka Pohlreicha má známý základ masové omáčky, který doplňují nezvyklé suroviny. Od jiných receptů na lasagne se liší, a postupem přípravy je časově náročnější; výsledek je ale luxusní, a nemusíte chodit do restaurace. Recept na lasagne podle Phlreicha počítá s velkou zapékací mísou, připravit je ale můžete do více malých.

Reklama

Jaké suroviny budou potřeba?

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1,5 cm široký plátek celeru
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml červeného vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • muškátový oříšek
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

Bešamelová omáčka vyžaduje následující ingredience:

  • 600 ml plnotučného mléka
  • 45 g másla
  • 45 g hladké mouky
  • 1 ks menší cibule
  • muškátový oříšek
  • 1 ks bobkového listu
  • 3 ks hřebíčku

Recept na lasagne podle Pohlreicha

Postup přípravy lasagní Bolognese podle Pohlreicha

Pohlreichovy lasagne vyžadují dodržení všech kroků s naprostou přesností, jinak se může výsledek od toho požadovaného lišit:

  1. Nejdříve připravíme masové ragú. V dostatečně velké pánvi na rozpáleném olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli s celerem a mrkví, dokud nebude měkká a zlatavá. Proces zabere přibližně 15 minut pozvolného smažení, následně přidejte česnek s rozmarýnem a restujte další dvě minuty.
  2. Přidejte k osmažené zelenině oba druhy mletého masa a rozmělněte ho, poté počkejte, než se z něj vyvaří všechna šťáva.
  3. Když šťáva zmizí, podlijte směs polovinou červeného vína, vše důkladně promíchejte a nechte vařit dalších 35 minut.
  4. Vyvaření červeného vína značí, že na řadu přichází loupaná rajčata a hovězí vývar. Osolte, opepřete, vše znovu promíchejte, směs přikryjte, a na 1,5 hodiny nechte vařit na mírném stupni. Občas koukněte, jestli ji není potřeba podlít vodou, aby nevysychala.
  5. Než se masové ragú uvaří, připravte si bešamel. Do středně velkého kastrůlku nalijte mléko a přidejte bobkový list. Menší cibuli rozdělte na dvě poloviny, a do každé z nich zapíchněte hřebíček. Takto upravené části cibule pak vložte do rendlíku s mlékem a na mírném plameni vařte po dobu pěti minut. Následně nechejte obsah rendlíku vychladnout.
  6. Druhý rendlík nám poslouží pro tvorbu jíšky. Do rozpuštěného másla vsypte hladkou mouku, a za stálého míchání restujte po dobu 30 vteřin. Hotovou jíšku odstavte z ohně a postupně do ní přilévejte zceděné mléko. Jíška musí být v mléce dokonale rozpuštěná, proto míchejte tak dlouho, jak bude potřeba.
  7. Takto připravený bešamel pak vraťte na plotnu. Míchejte a vařte přibližně 4 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Když je omáčka dostatečně hustá, snižte plamen a nechte ji vařit dalších 20 minut, dokud nebude lesklá a hladká. Přidejte muškátový oříšek, sůl, pepř, a hotový bešamel odstavte z ohně.
  8. Když máte obě omáčky hotové, vytřete dno zapékací mísy bešamelem, a položte na něj první vrstvu lasagní. Další vrstva připadá masovému ragú. Takto postupujte do té doby, než vám dojdou všechny ingredience. Poslední vrstvu lasagní, masového ragú a bešamelu posypte strouhaným parmezánem (nemusíte šetřit).
  9. Zapékací mísu vložte na 30 až 40 minut do trouby předehřátě na 180 °C. Povrch lasagní Bolognese musí být zlatavý, ale rozhodně ne spálený.

Hotové lasagne hned podívejte, nejlepší jsou s čerstvě roztaveným sýrem.

Finanční náročnost lasagní podle Pohlreicha

Jsou trochu jiné, a vyžadují mnohem více ingrediencí než lasagne s mletým masem. Jejich příprava vyjde na 300 – 500 Kč podle toho, jaké suroviny kupujete.

Reklama
  • 500 g mletého hovězího masa: 80 – 100 Kč
  • 300 g mletého vepřového masa: 50 – 80 Kč
  • Široké těstoviny: 30 – 50 Kč
  • 60 ml olivového oleje: 10 – 15 Kč
  • Zelenina: 30 – 40 Kč
  • 2 plechovky loupaných rajčat: 50 – 60 Kč
  • 500 ml červeného vína: 50 – 120 Kč
  • 200 ml hovězího vývaru: 20 Kč
  • Koření: 20 – 40 Kč
  • 600 ml plnotučného mléka: 6 – 10 Kč
  • 45 g másla: 10 Kč
  • Mouka, zelenina a koření: 20 – 30 Kč

Všechny suroviny nakoupíte např. v obchodech Tesco, Kaufland nebo Billa; do Alberta si půjdou pro maso jenom odvážní, na druhou stranu tam mají nejlevnější těstoviny. Nejlepší maso seženete naopak v Lidlu, kde mají kromě širokých těstovin i ostatní ingredience. Pokud vám ale nevadí zajíždět do dvou obchodů, nakupte jednotlivé suroviny tam, kde je mají opravdu dobré a kvalitní.

Reklama