David Hampl
14 ledna, 2019

Jsou zákusky, které jsou považovány za naprostou klasiku. V tomto případě se jedná o větrníky, které nezdobí jenom chladicí boxy v cukrárnách, jelikož se jedná také o zákusek, který si může každý připravit i doma. Nutno říci, že na internetu najdete škálu různých receptů. Ne každý je ale tak dobrý, jako tento, který vám přinášíme. Můžeme vám garantovat, že lepší větrníky jste nejedli. Uvidíte, že jakmile je jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít jiné.

Co si připravit?

Jedná se o recept, kde se nic nešidí a kde jsou ty suroviny na větrníky, které musí být nezbytně použité. Jedině tak se dá garantovat výsledek, který ohromí nejenom vás, ale který ohromí každého, komu dáte daný větrník jenom ochutnat. A co si tedy připravit? Nejprve začneme seznamem surovin, které se používají na těsto. Je to:

  • 500 mililitrů vody
  • 160 gramů rostlinného tuku
  • 320 gramů polohrubé mouky
  • 8 vajec
  • Špetka soli

Součástí větrníků je také velmi důležitý pudinkový krém, který je dělá tak vláčné a také chutné. I na ten je nutné připravit si několik věcí, bez kterých se dobrého výsledku nedočkáte. Co na pudinkovou náplň použít?

  • 1 litr mléka
  • 3 balení Zlatého klasu
  • 5 lžic cukru krupice

Třetí součástí každého správného větrníku je také šlehačka. Tedy jeho šlehačková náplň, která také v žádném správném receptu nesmí chybět. Tu připravíte velmi jednoduše, a to jenom ze dvou ingrediencí, které stačí správně vyšlehat. Jedná se o:

  • 500 mililitrů smetany ke šlehání
  • 6 lžic cukru

Větrník jako takový je s využitím těchto ingrediencí hotový. Dále už potřebujete jenom poslední část chuti a také část, který mu dodá požadovaný vzhled. V tomto případě se jedná o polevu. Běžně se jedná o polevu karamelovou, která je základem i u tohoto receptu. Zde budete potřebovat dvě věci, a to:

  • Cukr
  • Smetana ke šlehání

Jdeme na přípravu – začíná se polevou

Nejprve je vhodné připravit si to nejjednodušší, čímž je právě poleva. Jak jsme zmínili, soustředíme se na klasiku v podobě karamelové polevy. Ta se vytvoří velmi snadno. Stačí nasypat cukr na pánev a tu pomalu zahřívat. Cukr se začne rozpouštět a také začne postupně karamelizovat. A to je ta chvíle, kdy se k němu přidá smetana ke šlehání. Dále stačí jenom míchat, díky čemuž se obě ingredience propojí. Potřebnou konzistenci získáte tím, že dáte šlehačky méně nebo více, podle potřeby. Chvíli necháte projít varem a již dáte pryč ze sporáku a necháte vychladnout.

Nyní připravte šlehačku

Druhý krok je spojený s přípravou šlehačky. Postup je díky hotové smetaně ke šlehání velmi jednoduchý a dá se říci, že ho zvládne opravdu každý. Smetanu stačí dostatečně vychladit, nalít do mísy a následně za přisypávání cukru vyšlehávat. Díky tomu vznikne dokonalá hmota, která bude mít jak skvělou konzistenci, tak i dokonalou chuť. Pokud nemáte v plánu větrníky rychle konzumovat, je vhodné využít také ztužovač, který šlehačku udrží delší dobu bez ztráty kvality.

Nyní nachystejte těsto

Jaké ingredience budou potřeba, to už víme. Ty dejte do mísy a jednoduše smíchejte. Ideální konzistence je taková, kdy těsto nemá hrudky a zároveň se lehce lepí na stěny nádoby. Potom už stačí těsto jenom aplikovat do cukrářského sáčku. Odtud zamíří na plech pokrytý pečicím papírem. Je jasné, že trefit na začátku správný tvar větrníku nebude snadné. Po několika pokusech to ale jistě zvládnete.

Hurá do trouby

Jakmile je těsto na svém místě, můžete plech vložit do trouby. Ta by měla být předehřátá na 200 stupňů. Doba pečení je delší a trvá zhruba 20 minut. Poslední minuty sledujte především barvu. Každá trouba je jiná a tak může být problém, když větrníky spálíte.

V době pečení nachystejte pudinkový krém

Po dobu, co se těsto na větrníky peče, si můžete nachystat pudinkový krém. I tady je postup celkem snadný, jelikož zmíněné ingredience jenom smícháte dohromady a uvaříte. I když použijete v podstatě náhražku, na chuti se to nijak neprojeví. Uvidíte, že do větrníků je to náplň, kterou můžeme označit za variantu nejlepší možnou.

Finální skládání

Jak takový větrník vypadá, to víte. Tak se to snažte dodržet. Než začnete, je třeba myslet na jedu zásadu, která je spojena s tím, že všechny suroviny musejí být studené. U šlehačky je třeba, aby byla vychlazená. Jakmile je větrník hotový, vložíte do lednice, necháte vychladit a potom podáváte.

Sdílejte článek