Lilkového salátu s cibulí nebudete mít po prvním ochutnání nikdy dost! Je skvělou volbou na každý letní den, jelikož vás osvěží, je lehký a jeho chuť budete milovat. Co na něho potřebujete?

Lidé se v kuchyni všeobecně rádi drží zajetých kolejí a experimentují pouze v případě, že se jim pod ruku dostane nějaký opravdu skvělý recept, který je na první pohled okouzlí. Pokud momentálně hledáte inspiraci a chcete konečně vyzkoušet něco netradičního a nového, je pro vás tento článek doslova jako stvořený. V něm se totiž dozvíte, jak pracovat s lilkem. Lilek bezesporu není typickou surovinou v českých domácnostech, nicméně zejména v létě se tento fialový zázrak opravdu hodí, protože nabízí možnost zhotovení rychlého a osvěžujícího salátu.

Varianty, jak pracovat s lilkem, jsou skutečně velice pestré. Právě zmíněný salát je ovšem považován za jednu z nejlepších úprav, která dosud byla vymyšlena. Chcete tento neobvyklý recept také vyzkoušet? V tom případě zaručeně nikam neodcházejte a okamžitě pokračujte ve čtení k následujícím řádkům, kde se dozvíte vše o postupu i ingrediencích. Připraveni na zisk cenných informací?

Z čeho se vlastně vytváří skvělý lilkový salát s cibulí

Dvě hlavní suroviny tohoto úžasného salátu jsou čtenářům jistě známé hned na první pohled. Určitě budete potřebovat lilek, konkrétně tři středně velké plodiny, kterých se v letním období na pultech obchodů nachází skutečně dostatek. Dále je nutné si připravit dvě středně velké cibule, tři slepičí vejce, tři lžíce majonézy, cukr, sůl a podle chuti také pepř. Na marinádu budete potřebovat jednu lžíci cukru, půl lžičky soli, tři lžíce octa a 70 ml vody.

Čtěte také: Vyvážená dieta, při které se nemusím omezovat. S minimálním úsilím jsem zhubla už 3 kilogramy!

Příprava lilkového salátu s cibulí krok pro kroku

Úplně na začátek si musíte ovařit tři vejce. Ty posléze oloupejte a nakrájejte na proužky. Jako další vezměte do ruky lilek, který pod proudem vody omyjte a pak nakrájejte na malé kousky přibližně stejné velikosti. Posypte jej solí a nechte půl hodiny odstát, aby se z něj vypařila všechna hořkost.

Mezitím máte dostatek času na přípravu marinády, která začíná nakrájením dvou cibulí na tenké polokroužky. K nim pak přidejte úplně všechny marinádové přísady popsané výše (pro přesnost vodu, ocet, sůl, cukr). Vše důkladně promíchejte, aby se chutě opravdu spojili a nechejte dalších 15 minut odstát.

Nyní se můžete směle pustit do finální přípravy lilku. Ten na předehřáté pánvi se slunečnicovým olejem smažte po dobu šesti až osmi minut. Více času jeho smažení nevěnujte, jelikož byste jej mohli spálit a nebo zbavit všech zdravých látek. Po smažení jej můžete ještě umístit na papírový ubrousek, který do sebe vsaje veškerý přebytečný tuk.

Vychladlý lilek vložte do salátové nádoby, přidejte k němu nakrájená vařená vejce a nakládanou cibuli. Posléze ochutnejte a případně doplňte solí podle vlastního uvážení. Majonézu a lilek znovu důkladně promíchejte a dejte alespoň na půl hodiny do lednice.

Dobrou chuť!

Po půl hodin v lednici je salát připravený k podávání. Určitě budete překvapeni, že vám lilek jako přísada svou chutí připomene houby, čímž si jej naprosto zamilujete. Vyzkoušejte tento skvělý recept co nejdříve, určitě s ním budou všichni spokojeni!