Lívance z brambor a květáku? Tato kombinace je zdravá a také dokonale chutná

Lívance většina lidí zcela pochopitelně zná, a to jako jídlo, které je připravováno z mouky, stejně jako je připravováno z mléka. Tato kombinace ale není jedinou možnou, která existuje. Je třeba říci, že existuje i celkem zajímavá alternativa, kterou jsou lívance z brambor a květáku. I když se zdají být netradiční, je třeba říci, že zaujmou tím, jak jsou chutné a dobré. Jelikož jsou ze zeleniny, jedná se také o zajímavé vegetariánské jídlo. Opomíjet nelze také to, že člověka velmi dobře zasytí. Jako alternativa ke klasickým a jako velmi dobré jídlo perfektní volba pro každého.

Co je potřeba?

Ingredience jsou základ. A je jasné, že není třeba jenom to klasické, co říká samotný název. Nejsou to jenom brambory a květák, jelikož a přípravu chutných a zajímavých lívanců je možné využít  i další suroviny. Podívejme se proto na jejich celkový přehled.

  • 1 květák
  • 500 gramů brambor
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mouky
  • 1 cibule
  • Hrst sýru cheddar
  • Sůl, pepř a pažitka
  • 1 hrnek rostlinného oleje

Příprava zeleniny

Nejprve je třeba připravit si samotnou zeleninu. Základem jsou brambory, které je nutné nejprve oloupat a následně nastrouhat. Jelikož budeme připravovat lívance z brambor a květáku, je třeba říci, že základem by mělo být jejich nastrouhání najemno. Ideální může být i jejich následné mixování. Toto je postup, která následně lze aplikovat i u květáku. Ten se nejprve očistí a také omyje. Potom je třeba jednotlivé růžičky nakrájet na co nejmenší kousky. Ty poté také vložte do mixéru a následně rozmixujte do hladka. Určitě je vhodné mixovat další dobu, jelikož cílem je vytvořit konzistenci, která bude hladká a kde se také neobjeví žádné velké hrudky, které jsou při následné přípravě nežádoucí.

Čtěte také: Trpíte bolestmi chodidel, kolen, či kyčlí? Zde je 6 jednoduchých cviků, které Vám od bolesti nadobro uleví!

Těsto na lívance je jednoduché

Jakmile má zelenina tu pravou konzistenci, je na místě připravit i samotné těsto na zeleninové lívance. A k tomu dojde tak, že je ještě rozmixovaná cibule a vše se následně vloží do mísy. V tuto chvíli je na místě přidat všechny ostatní suroviny. Tedy hlavně mouku, která eliminuje vodnatou konzistenci, stejně jako sůl a pepř, které zajistí onu nezbytnou chuť. Dále se samozřejmě musí přidat také vejce a vše promíchat. Pokud je to nutné, může se do těsta přidat i trochu další mouky, nebo naopak voda. A to hlavně proto, aby se mohlo dosáhnout oné potřebné konzistence, která je stejná, jako u klasických lívanců.

Příprava probíhá na pánvi

Podobně jako u klasických lívanců, i tyto zeleninové je třeba připravovat na pánvi. Nejde o nijak složitý postup. Pánev je třeba nejprve rozehřát a poté na ní přijde trocha oleje. V tu chvíli se také nalévá těsto. Kdo nemá k dispozici lívanečník, ten může používat pánev klasickou. Ideální je však zachovat přijatelný tvar, který by měl být kulatý.

Příprava na pánvi není nijak složitá. Pouze je třeba udržovat střední teplotu, stejně jako je vhodné kontrolovat, zda se zeleninový lívanec nepřipaluje. Ideální doba přípravy je zhruba 3 – 6 minut z každé strany. Následně se dají na papír okapat. Použít je možné jak klasický horní a dolní ohřev, stejně jako je možné využít i moderní horkovzdušné trouby, které jsou také na pečení ideální.

Dopečení v troubě

Jakmile jsou zeleninové lívance z brambor a květáku hotové, je na místě je dál vložit na plech, na kterém je pečiví papír. Důležité je předehřát si troubu na 180 stupňů, ve které bude následně provedeno dopečení. S to zhruba po dobu 5 – 10 minut, díky čemuž bude možné dosáhnout mnohem křupavější konzistence. Následně už stačí z trouby jenom vyjmout a podávat. A to nejlépe samotné, jelikož stejně jako u jiných lívanců, tak ani tady není třeba řešit jakoukoliv přílohu, která jednoduše není třeba.