Luxusní jídlo s unikátním názvem – Strasanka. Je výjimečné chutí, jednoduchostí i netradiční přípravou

Když hledáte inspiraci spojenou s tím, co byste mohli pro sebe a své blízké uvařit, tak rozhodně není důvod vařit stále dokola ta stejná jídla, která tolik znáte a kterých konzumujete pravidelně více než dost. I proto pro vás máme inspiraci. Zajímavé jídlo, které nese označení Strasanka. Jedná se o jídlo pocházející ze Slovenska, kde patří mezi jedno z populárních a také typických jídel. A proč právě tento název? Je to především pro zajímavý krok v samotné přípravě. Jídlem je totiž třeba zatřást, díky čemuž se propojí všechny chutě a vznikne ona požadovaná konzistence. Navíc nelze zapomínat na famózní chuť, snadnou přípravu i to, že se jedná o jídlo, které je levné.

Co budete potřebovat?

Zaujala vás Strasanka? Tak so pojďte toto jídlo sami připravit. Uvidíte, že není nijak složité a díky chuti ho budete milovat. Budete ho vařit pravidelně, jelikož jistě zachutná jak vám, tak i celé vaší rodině. Aby se dílo povedlo, je třeba mít i správné suroviny. Jaké?

  • 1 kilogram brambor
  • 500 gramů kysaného zelí
  • 100 gramů slaniny
  • 100 gramů klobásy
  • 1 velká cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1 balení zakysané smetany

Základ znáte. Nezapomínejte také na finální dochucení, a tak je třeba si k daným ingrediencím přidat ještě čtyři v podstatě samozřejmé. Zde se jedná o červenou mletou papriku, dále je to kmín, pepř a samozřejmě neméně důležitá sůl.

Čtěte také: Rádi byste zrekonstruovali svou chátrající chatu, ale žádná inspirace? Tak se podívejte na tuto krásnou proměnu 30 let staré chaty na spadnutí! Nebudete tomu věřit!

Brambory uvařte

Nejprve začněte bramborami. Ty neloupejte, jenom je dobře omyjte a vložte je do hrnce. Vařte je klasicky ve slupce do doby, než jsou měkké. Doba vaření se odvíjí od velikosti brambor. Počítejte s dobou nejméně 30 minut. Brambory by neměly být ani syrové, ani nesmí být příliš rozvaření.

Připravte další ingredience

Mezi tím, co se brambory vaří, můžete začít s přípravou dalších ingrediencí. Nejlépe na sádle, ale může být také olej, osmahnete nadrobno nakrájenou cibuli. Měla by mít lehce hnědou barvu. Ne však moc, jelikož se bude ještě chvíli opékat. Když jste s barvou cibule spokojeni, tak k ní přidáte na hrubo strouhanou mrkev, stejně jako několikrát překrojení kysané zelí. K tomu všemu přidáte koření ve formě soli a pepře, ale i kmínu, stejně jako papriky. Vše zamíchejte, aby se jednotlivé chutě propojily. Když máte hotovo, dejte stranou.

Osmahněte si uzeninu

Máme na mysli jak slaninu, tak i klobásu. Obojí nakrájejte na kousky a poté vložte na pánev. Tuk zde není potřeba, jelikož ten pustí obě tyto ingredience. Opékejte a míchejte tak, aby se vše příjemně zatáhlo a mělo zlatavou a také křupavou barvu. Když má, můžete vše přidat k zeleninovému základu – tedy k zelí, mrkvi a také cibuli. Nasypte tam jak opečenou slaninu a klobásu, tak do nádoby nalijte i tuk z daných uzenin. Ten je nositelem chuti. Vše důkladně promíchejte.

Finální fáze receptu

Vzpomínáte, jak jsme říkali, že se jídlo jmenuje Strasanka proto, že se s ním musí zatřást? K této fázi se pomalu dostáváme. Směs zelí, zeleniny a uzeniny dejte znovu na sporák a nechte prohřát, aby bylo vše teplé. Následně přeceďte brambory, které ještě horké nakrájejte na poloviny, popřípadě na třetiny, pokud jsou větší. Vložte je všechny do hrnce, ke kterému přisypete i zelí se všemi přísadami. Rozhodně směs nemíchejte vařečkou, jelikož základem je třepání. Dejte na hrnec pokličku a pořádně s ním zatřeste, aby se vše dokonale promíchalo.

Nyní už stačí jenom pokličku odklopit a můžete servírovat. Jedná se o plnohodnotné jídlo, určené jako klasický hlavní chod. Například oběd. I když se to nezdá, tak především brambory zajistí, že vás toto jídlo opravdu velmi dobře zasytí a dodá vám energii třeba i na celý den.