Luxusní tyčinky ze zakysané smetany. Tohle u nás jde na dračku, sníme za večer i 2 plechy

Čeká vás rodinná oslava či posezení s přáteli a nevíte, co jednoduchého, a přitom originálního připravit? Řešením mohou být chutné a přitom velmi snadné slané tyčinky domácí výroby. Uvidíte, že všem zachutnají, ze stolu zmizí nevídanou rychlostí a stanou se pravidelnou součástí vašich společných setkání. Můžete si je ale připravit i jen tak, například večer ke sledování vašeho oblíbeného filmu či seriálu.

Co budete potřebovat?

Na přípravu těchto lahodných tyčinek budete potřebovat půl kilogramu hladké mouky, dvě stě padesát gramů rostlinného ruku, dvě stě gramů zakysané smetany, šedesát gramů strouhaného sýra, jedno vejce, jednu čajovou lžičku soli a jedno další vejce na potření.

Jak na to?

Ve větší misce smícháme všechny uvedené suroviny, tedy mouku, zakysanou smetanu, tuk, vejce a sůl. Vypracujeme hladké těsto a to necháme přibližně hodinu odpočívat. Aby se vám s těstem později lépe pracovalo, je vhodné ho umístit do chladu, například do ledničky. Následně těsto vyjmeme a za pomoci válečku z něj vyválíme asi pět milimetrů silný plát, který poté potřeme vajíčkem a posypeme sýrem. Pokud chceme, můžeme místo sýra použít například kmín, sezamová semínka, červenou papriku či hrubozrnnou sůl. Pokud se rozhodnete použít hrubozrnnou sůl, doporučujeme mírně snížit množství soli, které přidáte do těsta.

Čtěte také: Skvělé vegetariánské řízky, na kterých si pochutnají i masožravci!

Následně za pomoci nože těsto nakrájíme na tyčinky nebo můžeme pomocí vykrajovátek na těsto vytvořit i jiné tvary a ty pak opatrně přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Posledním krokem je vložení plechu s tyčinkami do trouby předehřáté na sto osmdesát až sto devadesát stupňů. Pečeme po dobu deseti až patnáct minut, v závislosti na velikosti a tloušťce tyčinek. Necháme vychladnout a můžeme ochutnat, protože nejlépe tyčinky samozřejmě chutnají čerstvé. Zakysanou smetanu z receptu nikdy nevynechejte, protože právě ona jim dodává jejich křehkost a jemnost.