Mají vaše děti rády zebry? Překvapte je skvělým zebrovým dezertem! Kombinace bílé a černé bude na talíři skvěle vypadat. A chuť? Ještě zajímavější

Rádi pečete a zároveň nechce péct stále dokola to samé? Vyzkoušejte náš recept, z výsledku budete mít radost nejen vy, ale i vaše děti. Proč? Protože jim koláč bude zcela jistě připomínat jedno jejich oblíbené zvíře – zebru. Nakonec zebra půjčila tomuto chutnému koláči i své jméno. Pojďme si společně upéct zebrový dezert.

Co budeme potřebovat?

Na tento skvělý a originální zákusek budete potřebovat: 375 g polohrubé mouky, čtyři vejce, 200 g cukru, nejlépe krupice, 200 g másla, 240 ml mléka, 10 g kypřícího prášku do pečiva, jednu čajovou lžičku vanilkového aroma a čtvrt čajové lžičky soli. Dále si připravte 25 g kakaa, 50 ml mléka a 15 g cukru, ze kterých následně vytvoříte čokoládovou směs.

Jak na to?

Příprava je jednoduchá, zebrový dezert zvládnou bez problémů i vaše dospívající děti. Nejprve si připravíme formu na pečení (cca s průměrem 24 cm). Formu vymažeme máslem a vysteleme pečícím papírem. Zároveň si dáme předehřát troubu na 180 °C.

Čtěte také: Které máslo je to pravé? Pomůžeme vám ho poznat! Už nikdy nekoupíte to, které vám nechutná, nebo vám způsobí zdravotní problémy

Následně v jedné menší misce smícháme polohrubou mouku, sůl a prášek do pečiva. Poté si připravíme další misku, o něco větší, a v té smícháme máslo s cukrem. Máslo s cukrem důkladně mícháme až do té doby, než se dokonale spojí a vznikne lahodná pěna. Vhodné je si máslo z ledničky vyndat přibližně hodinu předem, míchání poté půjde o poznání snáze. Do vzniklé máslovo-cukrové pěny postupně přimícháváme vejce a nakonec také lžičku vanilkového aroma. Do této směsi dále pomalu přidáme ingredience z druhé misky, tedy mouku se solí a kypřícím práškem.

Na závěr budeme potřebovat ještě třetí misku, ve které smícháme kakao, mléko a cukr. Když tuto kakaovou směs vytvoříme, vezmeme si hrnek a ze světlého těsta odebereme dva hrnky, které přidáme do tmavé směsi. Tímto krokem jsou těsta hotová a zbývá už nám jen jejich přendání do pečící formy, to je ale ten nejdůležitější krok. K tomu, abyste vytvořili zebrový dezert, je totiž zapotřebí malý trik, který spočívá právě v tom, jak dávat jednotlivá těsta do formy.

Tajemství zebry odhaleno

Připravte si dvě polívkové lžíce a můžeme jít na to. Jednou lžící naberete světlé těsto a položíte ho doprostřed pečící formy. Následně druhou lžící naberete stejným způsobem tmavé těsto a položíte ho do pečící formy přesně doprostřed světlého těsta, které už se mezitím trošku rozteklo do stran. Stejným způsobem pokračujete stále dál, střídáte vrstvy těsta, a zároveň takto vyváříte vaší zebru.

Nakonec již nezbývá nic jiného, než dát koláč do předehřáté trouby a péct přibližně padesát minut. Po upečení necháme dezert ve formě ještě zhruba patnáct minut vychladnout, poté ho z formy snadněji vyndáme a můžeme podávat k odpolední kávě či čaji. Uvidíte, že zebrový koláč bude mít velký úspěch a děti se vás budou zvídavě ptát, jakže jste tu zebru vytvořili.