Mají vaše děti rády zebry? Překvapte je skvělým zebrovým dezertem! Kombinace bílé a černé bude na talíři skvěle vypadat. A chuť? Ještě zajímavější -
Menu

Mají vaše děti rády zebry? Překvapte je skvělým zebrovým dezertem! Kombinace bílé a černé bude na talíři skvěle vypadat. A chuť? Ještě zajímavější

Rádi pečete a zároveň nechce péct stále dokola to samé? Vyzkoušejte náš recept, z výsledku budete mít radost nejen vy, ale i vaše děti. Proč? Protože jim koláč bude zcela jistě připomínat jedno jejich oblíbené zvíře – zebru. Nakonec zebra půjčila tomuto chutnému koláči i své jméno. Pojďme si společně upéct zebrový dezert.

Co budeme potřebovat?

Na tento skvělý a originální zákusek budete potřebovat: 375 g polohrubé mouky, čtyři vejce, 200 g cukru, nejlépe krupice, 200 g másla, 240 ml mléka, 10 g kypřícího prášku do pečiva, jednu čajovou lžičku vanilkového aroma a čtvrt čajové lžičky soli. Dále si připravte 25 g kakaa, 50 ml mléka a 15 g cukru, ze kterých následně vytvoříte čokoládovou směs.

Jak na to?

Příprava je jednoduchá, zebrový dezert zvládnou bez problémů i vaše dospívající děti. Nejprve si připravíme formu na pečení (cca s průměrem 24 cm). Formu vymažeme máslem a vysteleme pečícím papírem. Zároveň si dáme předehřát troubu na 180 °C.

Následně v jedné menší misce smícháme polohrubou mouku, sůl a prášek do pečiva. Poté si připravíme další misku, o něco větší, a v té smícháme máslo s cukrem. Máslo s cukrem důkladně mícháme až do té doby, než se dokonale spojí a vznikne lahodná pěna. Vhodné je si máslo z ledničky vyndat přibližně hodinu předem, míchání poté půjde o poznání snáze. Do vzniklé máslovo-cukrové pěny postupně přimícháváme vejce a nakonec také lžičku vanilkového aroma. Do této směsi dále pomalu přidáme ingredience z druhé misky, tedy mouku se solí a kypřícím práškem.

Na závěr budeme potřebovat ještě třetí misku, ve které smícháme kakao, mléko a cukr. Když tuto kakaovou směs vytvoříme, vezmeme si hrnek a ze světlého těsta odebereme dva hrnky, které přidáme do tmavé směsi. Tímto krokem jsou těsta hotová a zbývá už nám jen jejich přendání do pečící formy, to je ale ten nejdůležitější krok. K tomu, abyste vytvořili zebrový dezert, je totiž zapotřebí malý trik, který spočívá právě v tom, jak dávat jednotlivá těsta do formy.

Tajemství zebry odhaleno

Připravte si dvě polívkové lžíce a můžeme jít na to. Jednou lžící naberete světlé těsto a položíte ho doprostřed pečící formy. Následně druhou lžící naberete stejným způsobem tmavé těsto a položíte ho do pečící formy přesně doprostřed světlého těsta, které už se mezitím trošku rozteklo do stran. Stejným způsobem pokračujete stále dál, střídáte vrstvy těsta, a zároveň takto vyváříte vaší zebru.

Nakonec již nezbývá nic jiného, než dát koláč do předehřáté trouby a péct přibližně padesát minut. Po upečení necháme dezert ve formě ještě zhruba patnáct minut vychladnout, poté ho z formy snadněji vyndáme a můžeme podávat k odpolední kávě či čaji. Uvidíte, že zebrový koláč bude mít velký úspěch a děti se vás budou zvídavě ptát, jakže jste tu zebru vytvořili.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Že nejde připravit koláč bez pečení? Velký omyl těch, kteří…

Když se mluví o pečení koláče, většinou končí všechny recepty tím, že se musí dát do trouby. V tomto případě je…
RECEPTY

Nestíháte péct? Máme řešení. Na tento výborný slaný koláč Vám…

Pečete rádi, ale kvůli práci Vám nezbývá čas na pečení? Miluje Vaše rodina koláče, ale kvůli nedostatku času jim je…
RECEPTY

Tohle si zamilujete! Jednoduchý recept na úžasně chutný, zdravý a…

Dort s sebou nese něco honosného a báječného, a často je spojován s narozeninami, oslavami, výročími a jinými podobnými událostmi. Je ovšem…
RECEPTY

Pizza jako od Itala! Základem výborné pizzy je tenké těsto.…

Máte rádi pizzu? Kdo by neměl. Pizza je jedno z nejpopulárnějších jídel na celém světě a jeho obliba stále roste. Když…
RECEPTY

Myslíte si, že okurky se musí nakládat jen do octa?…

Nakládané okurky neboli nakládačky patří mezi poklady české nebo přesněji moravské kuchyně. Především v sychravých zimních dnech dokáží oživit téměř každé…
RECEPTY

Už jste ochutnali srbský koláč? Jeho jemná chuť vás mile…

Důvodů, proč se těšíme na víkend je mnoho. Jedním z nich ale často bývá i jídlo. O víkendu totiž máme více…