Mandarinky dala do misky a zalila je tímto těstem, rychlejší dort jste ještě nedělali!

Důvodů, proč se koncem pracovního týdne již nemůžeme dočkat víkendu, je mnoho. Jedním z nich často bývá i jídlo. O víkendu totiž máme více času, a tak si můžeme připravit i dobroty, na které během pracovního shonu nemáme čas ani pomyšlení. Navíc mnoho z nás má víkend spojený i s představou lahodného koláče, buchet a dalších doma připravených sladkostí. Je sice pravda, že upéct dezert zabere určitý čas, ale na druhou stranu domácí koláč vždy chutná mnohem lépe než kupovaný.

Skvělá volba pro zimní období

Možná vám občas připadá, že pečete stále dokola ty samé nejoblíbenější koláče, bábovky či buchty. My vám proto dnes přinášíme recept na velmi chutný domácí dort, který pravděpodobně neznáte a který je navíc velmi vhodný pro současné zimní období, kdy výběr čerstvého ovoce není příliš velký. Jeho hlavní surovinou jsou totiž citrusy, konkrétně mandarinky, kterých je teď v zimě v našich obchodech dostatek.

Co budete potřebovat?

Na přípravu tohoto lahodného dortu budete potřebovat pět čerstvých mandarinek, čtyři polévkové lžíce cukru na karamel, 150 gramů polohrubé mouky, 80 gramů cukru, tři vejce, 100 mililitrů mléka, tři gramy vanilinu, 40 gramů rozpuštěného másla, jednu čajovou lžičku prášku do pečiva a trošku soli.

Čtěte také: Rady profesionálního cukráře – jak udělat perfektní polevu na cokoliv! Dejte si pozor, každý dělá tuto chybu!

Jak mandarinkový dort připravit?

Nejprve důkladně oloupejte mandarinky, nejen z kůry, ale i z bílých částic. Mandarinky rozpulte a v případě potřeby z nich odstraňte semena. Dalším krokem je příprava těsta. V míse smíchejte vejce s cukrem, vanilinem a troškou soli. Pořádně promíchejte a následně tři až čtyři minuty šlehejte ručním šlehačem. Do vzniklé hmoty přidejte mléko a máslo. Opět důkladně promíchejte dohladka. Závěrem přidejte prášek do pečiva a prosetou polohrubou mouku. Těsto vypracujte dohladka.

Dalším krokem je příprava karamelu. Na pánvi nechte zkaramelizovat čtyři lžíce cukru. Tento karamel poté nalijte do dortové formy vyložené pečícím papírem a karamel po papíře rozetřete. Následně do karamelu vložte poloviny mandarinek, které na závěr zalijete připraveným těstem. Takto připravený dort vložte do trouby předehřáté na sto osmdesát stupňů a pečte přibližně čtyřicet minut. Během posledních deseti minut teplotu trouby mírně snižte. Poté dort z trouby vyjměte a ještě teplý ho vyklopte. Posledním krokem je odstranění pečícího papíru a dort s mandarinkami v karamelu je hotov. Ještě teplý ho můžete posypat trochu skořice či ozdobit lístky máty.