Máte chuť na lívance? Ukážeme vám recept, jak si je udělat i když vám doma jedna ingredience chybí. Tyto jsou skvělé v tom, že je připravíte bez vajec! Vyzkoušejte je a pochutnejte si

Lívance jsou oblíbeným pokrmem nejen dětí, ale také v podstatě každého. Jsou úžasné především proto, že jsou ihned hotové. Jednoduše smícháte v míse několik surovin – obvykle se jedna o mouku, vejce, cukr a mléko – a pak těsto smažíte na pánvi. My jsme se ale rozhodli, že vám představíme recept na skvělé lívance, které ale nebudou obsahovat jednu ze základních surovin – vejce.

Lívance bez vajec

I když by se mohlo zdát, že bez vajec se budou lívance trhat a budou tvrdé, není tomu tak. Přidáme do nich totiž kefír, který způsobí to, že lívance budou měkké a načechrané jako jemné peříčko. Kefír jim navíc dodá svěží chuť, ideální na léto. Lívance můžete doplnit ovocem a podávat ke snídani. Příprava bez vajec je stejně tak dobrá, jako varianta s vejcem, možná ještě lepší!

Ingredience

Vše co budete potřebovat, je shrnuto v následujícím seznamu:

Čtěte také: Už jste slyšeli o zázračných účincích pečené cibule? Pomůže Vám vyléčit velkou řadu onemocnění!

  • 250 ml kefíru,
  • 200 g mouky,
  • 1 polévková lžíce cukru,
  • ½ lžičky sody,
  • 1 špetka soli,
  • olej nebo máslo na smažení.

Postup přípravy

Do misky nalijte teplý kefír, přidejte sůl a sodu. Vmíchejte cukr a poté postupně přidávejte prosetou mouku. Vypracujte hustou, lepkavou hmotu. Těsto bude o něco hustší, než jsme zvyklí například z palačinkového těsta. Necháme ho pět minut odpočívat. Poté na pánvi ohřejeme olej, nebo rozpustíme máslo. Můžete zvolit lívanečník nebo klidně i obyčejnou pánev – těsto je husté, takže se vaše lívanečky neroztečou a nespojí se v jeden velký lívanec.

Na rozehřátý olej dáme větší lžící těsto a smažíme na středním plameni z obou stran do zlatohněda.

Dokončení lívanců

A to je celá věda – svěží lívance jsou hotové! Z jednoho hrnku kefíru jich připravíte asi tucet. A protože v nich nejsou vejce, jsou lívance krásně nadýchané i druhý den. Jíst je můžete jen tak, nebo je obalte ve skořicovém nebo ve vanilkovém cukru. Podávat je ale můžete i s tvarohem a čerstvým ovocem, nebo je potřete domácí ovocnou marmeládou podle chuti. Zvolit můžete také povidla, nebo třeba nutellu. Skvělá k podávání je také oslazená šlehačka.

Jedno těsto – tisíce variací

Na lívancích je nejzábavnější to, že si je můžete připravit pokaždé jinak. Jednou s tvarohem, jindy s marmeládou – a pokaždé to bude o trochu jinačí jídlo. Můžete zkoušet i takové varianty, jako jsou lívance s lentilkami a dalšími oblíbenými dětskými dobrotami. Lívance jsou rychlé, jsou skvělé ke snídani, obědu i večeři a děti je milují! To je důvod, proč neustále zkoušet něco nového. Navíc při přípravě lívanců můžete děti do celého procesu zapojit – pokud jsou dostatečně staré na to, aby se neporanili při smažení, může to být první recept, který se naučí.