David Hampl
31 března, 2019

Maso patří mezi velmi populární jídla. Jsou lidé, kteří bez masa doslova nemohou být. A to tvoří základ jejich jídelníčku doslova každý den. Aby se vám maso nepřejedlo, je rozhodně na místě zkoušet různé nové recepty a nové chutě. A jeden takový pro vás máme. Jde o inovaci osvědčené klasiky. Máme na mysli pikantní pečená žebra, tentokrát ale s jablky a cibulí. Recept je nejenom jednoduchý, ale uvidíte sami, že tato kombinace přináší také zcela výjimečnou chuť, která nemá konkurenci.

Co všechno budete na pikantní pečená žebra potřebovat?

Určitě je na místě seznam surovin nepodceňovat a připravit si vše, co je potřeba, stejně jako je na místě nachystat si vše v požadovaném množství. Jedině tak si můžete říci, že tato žebra rozhodně nemají chybu. A budete je chystat poměrně často a pravidelně. A jak na ně?

  • 2 kilogramy vepřových žeber
  • 5 lžic rajčatového protlaku
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce bylinek
  • 1 lžička červené papriky
  • 0,5 lžičky chilli
  • 0,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky pepře
  • 3 jablka
  • 3 cibule

Nejprve nachystejte dokonalou marinádu

Není nic výjimečného, že pokud má maso skutečně unikátně chutnat, je na místě nachystat také unikátní marinádu. A právě díky našim ingrediencím to bude hračkou. Jak na ni? V podstatě jenom smícháte všechny jednotlivé ingredience dohromady. A potom marinádou natřete kousky žeber. A to tak, aby se marináda dostala opravdu všude. Nejkratší vhodná doba marinování jsou 2 hodiny. Když se ale rozhodnete pro delší dobu a budete marinovat přes noc, rozhodně neuděláte chybu. Následně vyndejte z lednice a již můžete pomalu ale jistě pokračovat v přípravě.

Nyní si nachystejte jablka a také cibuli

Nyní je na místě nachystat si další suroviny. A to v podobě jablek a také cibule. Nejprve tedy jablka, která je na místě nejenom oloupat, ale je třeba zbavit je také jadřince. Poté je nakrájejte na menší kousky. Potom si oloupejte cibuli. Tu následně nakrájejte na měsíčky a ty rukou rozloupněte na menší plátky. Tím máte ovoce i zeleninu také nachystanou. Obojí vložte do pekáče nebo do zapékací misky na dno. Na toto následně položte i marinovaná žebra.

Jak dlouho a při jaké teplotě péct?

Nyní už máte vše připraveno. Proto je na místě rozehřát troubu na teplotu zhruba 190 stupňů Celsia. Misku nebo pekáč s žebry zakryjte alobalem a dejte do trouby. Takto pečte zhruba 1 hodinu. Následně alobal sundejte a pečte další hodinu v odkryté formy. Jablka, ale i cibule by měly pustit dostatek vody a šťávy. Pokud by se odpařila, nezapomeňte průběžně podlévat, aby nebylo na dně pekáče úplné sucho. Jakmile uplyne u druhá hodina. Je jídlo připraveno k servírování.

Jak a s čím podávat?

Pokud chcete mít pikantní pečená žebra s cibulí a jablky opravdu dokonalá, je třeba je také správně podávat, na talíř dejte nejenom upečené maso, ale také trochu cibule a jablek, což jejich chuť zajímavě doplní. Dále nezapomínejte také na hořčici a v ideálním případě i čerstvý křen. Vše je na místě doplnit ještě čerstvým chlebem, který poslouží jako příloha. Takto bude vaše jídlo opravdu dokonalé. Tak přejeme dobrou chuť.

Sdílejte článek