David Hampl
15 března, 2019

Mikrovlnná trouba je kuchyňským spotřebičem, bez kterého si většina z nás život ani nedokáže představit. Hlavně proto, že do ní vložíme jídlo a do pár minut je příjemně teplé. Kromě toho ji lze využít třeba na rozmrazování, grilování, ale také vaření. Lidé na ni zkrátka nedají dopustit. Je však na místě být i na pozoru, jelikož mikrovlnná trouba může být zdrojem mnoha nemocí a zdravotních problémů. Podívejte se, v čem všem může být nebezpečná.

Nejprve ve válce, potom v domácnostech

Mikrovlnná trouba má zajímavou historii. Daná technologie mikrovlnného záření se totiž jako první začalo používat ve válce, kdy společně s radarovými systémy dokázala lokalizovat nepřátelská letadla, díky čemuž mohly být zničeny. Později se přišlo na to, že mikrovlnné vlny mají schopnost ohřívat předměty. A tak se našlo nové využití, související s ohřevem jídla. Netrvalo dlouho a vznikaly první mikrovlnné trouby, které se stávaly součástí domácností.

Nebezpečí existuje všude, kde se používají

Příliš se nemluví o tom, že mikrovlnné záření může být pro člověka velmi nebezpečné. Pokud by mu byl vystavený dlouhodobě, podepíše se na jeho zdraví v mnoha oblastech. Proto je na místě zmínit, jaká rizika něco tak běžného jako je mikrovlnná trouba může přinášet. Tady je výpis nemocí a zdravotních problémů, které může tento dnes běžný výrobek způsobovat.

Oslabení imunitního systému

Imunitní systém je v lidském těle rozhodně tou nejdůležitější funkcí. Je nejenom obrannou hradbou proti případným nemocem, ale také je tu proto, aby s nemocemi tělo mohlo samo úspěšně bojovat. Když bude imunitní systém oslaben, tak lidský organismus bude k nemocem náchylnější. Také to povede k tomu, že samotná léčba zdravotních problémů bude delší a komplikovanější. Platí to hlavně o běžných zdravotních rizicích, jako je nachlazení.

Citlivost na nemoci

Tento fakt lehce souvisí s oslabeným imunitním systémem. Lidský organismus může být mnohem citlivější na různé nemoci, které v minulosti neměly šanci. A nemusí se jednat jenom o nemoci klasické, jelikož můžeme mluvit například i o alergiích, nebo o nesnášenlivosti určitých potravin. Rázem se komplikace projeví na plno a na celoživotní problém je z důvodu používání mikrovlnné trouby zaděláno.

Objevení vrozených rad

Není nic výjimečného, že má mnoho lidí různé vrozené vady, o kterých ani neví. To proto, že se za celý život neobjeví. Vlivem mikrovlnného záření ale může docházet k tomu, že se tyto vrozené vady začnou postupně dostávat do popředí. Začnou se projevovat, což může mít opět za následek mnoho různých problémů. Vyústěním mohou být rizika dlouhodobí léčby, ale třeba i různé chirurgické zákroky, nebo jiné lékařské metody léčby.

Šedý zákal

Oči jsou jedním z nejdůležitějších smyslů, které máme. Málokdo si dokáže představit, že by začal vidět špatně. Přitom mikrovlnné záření a tedy i mikrovlnná trouba je dávána do souvislosti s nemocí, kterou je šedý zákal. A jelikož se nedá nijak efektivně vyléčit, jeho vznik už je spojený s celoživotním zdravotním problémem. Jak už napovídá samotný název daného zdravotního problému, jedná se o stav, kdy nedokážeme rozeznávat barvy, jelikož vidíme pouze šedé odstíny.

Snížení odolnosti vůči bakteriím a virům

Do styku s různými viry a také bakteriemi se lidské tělo dostává v podstatě neustále. Každý den na vás útočí miliardy těchto organismů. Je zcela běžné, že to ani nepocítíte, jelikož jim snadno odoláte. Vlivem mikrovlnek se však může daná odolnost těla snížit a to, co pro nás bylo běžné, se stane zdrojem problémů. Pozor také na to, že vás mohou napadat nejenom bakterie z prostředí, ale také bakterie vlastního těla, které jsou třeba ve střevě, žaludku i ústech.

Rakovina

Nejobávanější nemoc současné doby. Jejích spouštěčů může být mnoho a právě mikrovlnná trouba a její časté používání patří mezi ty časté. Na toto téma vznikla celá řada odborných studií, které jasně poukazují na určitou souvislost. A jelikož jde nemoc, u které není známá žádné šetrná a účinná léčba, a současné ozařování a chemo mají mizivé výsledky, je lepší, když se myslí na prevenci.

Sdílejte článek