Máte doma starý chléb? Zapečte si ho se sýrem a šunkou

Jistě to znáte. Koupíte bochník chleba ale rázem zjistíte to, že ho nikdo není. Pečivo je doma několik dní a potom už ho nechce vůbec nikdo. Byla by však chyba ho vyhodit. Proč? Jelikož si na něm ještě pochutnáte. Stačí vědět, jak na to. Jasnou volbou je v tomto případě zapečený chléb se šunkou a sýrem. Recept, který vám, ukáže, jak připravit jednoduchou a také chutnou večeři.

Jaké věci budete potřebovat?

To hlavní je jasný. Je to ideálně celý bochník chleba. Nemusí být nutně starší, jelikož pokud budete mít na tento zapečený chléb se šunkou a sýrem velkou chuť, můžete zajít do obchodu i pro čerstvý. Jakmile tam budete, není problémem pořídit i další věci. A to:

  • 100 gramů suchého salámu
  • 100 gramů šunky
  • 200 gramů sýra
  • 2 červené cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 rajčata
  • Bylinky

Nachystejte si chleba

U této první fáze je skutečně nutné postupovat velmi opatrně, jelikož chyba může zhatit celý výsledek a zapečený chléb se šunkou nebude tak dokonalý, jak má být. Vezměte si ostrý nůž a začněte chleba krájet tak, jako vždy. Ale s tím rozdílem, že krajíc nedokrojíte až nakonec, ale skončíte zhruba 2 cm nad koncem chleba. Tím se vám otevře, což využijete při dalším kroku.

Čtěte také: Trpíte často na ucpaný nos? Pak pro Vás máme jednoduché řešení, jak si rychle ulevit!

Naplňte chléb surovinami

Nyní už stačí naplnit chléb surovinami, které začnete jednoduše vkládat do daných zářezů. Vložíte tam sýr i uzeniny, stejně jako na kolečka nakrájenou cibuli, nebo na kousky nakrájenou papriku. Pamatujte také na to, že tento zapečený chléb se šunkou nabídne i mnoho dalších inovací a tak je jenom na vás, jaké další konkrétní suroviny použijete. Jakmile máte vše na správných místech, rozmíchejte si vejce a vše lehce zalijte tak, aby se vajíčka dostaly k surovinám i do daných zářezů.

Vložte na plech a potom do trouby

Jelikož je chléb už v podstatě upečený, není nutné obávat se toho, že by se na plech přichytil. A tak není nutné používat pečicí papír. Než ho vložíte do trouby, musíte myslet na to, že ta musí být adekvátně rozehřátá. Optimální teplota, která rozpustí suroviny a nebude chleba připalovat, je osvědčených 180 stupňů.

Pečte 20 + 15 minut

Proč dva časy? Nejprve chleba zabalte do alobalu a potom ho vložte do trouby zhruba na dobu 20 minut. Potom ho vyndejte a do trouby ho vložte znovu, tentokrát už okrytý. V tuto chvíli je vhodné péct ho okolo 15 minut, což je také adekvátní doba pro křupavost a barvu. Poté vyjměte, nechte ho trochu ochladit a podávejte.