David Hampl
9 dubna, 2019

Jablka jsou u nás rozhodně nejpopulárnějším ovocem. A to hlavně proto, že jsou běžně dostupná i v české republice. Pokud jich máte více než dost a nevíte co s nimi, nemusíte je jíst samotná, nebo si z nich dělat kompot. Možná je ještě jedna věc, kterou je jejich využití na tento unikátní jablečný koláč. V čem je jiný než řada jiných receptů? Stačí 3 sklenice ingrediencí a máte vše potřebné k přípravě.

Co budete na tento recept potřebovat? jenom pár věcí

Zaujme například to, že nepotřebujete žádné vejce, ani řadu jiných věcí. Vlastně to budou jenom tři sklenice, které si naplníte jednotlivými ingrediencemi. Do první sklenice patří:

  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce krupice
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

První sklenice je tedy plná sypkých ingrediencí. Nyní se podíváme na sklenici druhou, která bude plná ovoce a samotného jeho dochucení. Zde budete potřebovat:

  • 1 lžíci rozinek
  • 3 jablka
  • 2 lžičky skořice

Druhou sklenici a její obsah také znáte. A co bude patřit do té třetí? Dá se říci, že to budou složky tekuté. Konkrétně jsou to dvě ingredience, a to v podobě:

  • 150 gramů másla
  • 3 lžic citronové šťávy

Jdeme na přípravu jablečného koláče. Ta je velmi jednoduchá

Jak na samotnou přípravu? Zde se naplno využije systém 3 sklenic. Do mísy se nejprve nasype obsah té první a věše se důkladně promíchá. Trochu obsahu dejte na dno pečicí formy a následně překryjte částí obsahu druhé sklenice. Tedy samotnými jablky a rozinkami. Následnou vrstvu bude tvořit číst obsahu třetí sklenice. A takto opakujte jednotlivé vrstvy do té doby, až budou všechny 3 sklenice dokonale prázdné. Když máte hotovo, je váš jablečný koláč připravený k samotnému upečení. Právě u daného vrstvení konečně zjistíte ten důvod, proč se jednotlivé ingredience připravovaly v samostatných sklenicích.

Trouba by měla být předehřátá na 180 stupňů Celsia. Když této teploty dosáhnete, již máte možnost vložit formu do středu a nechat péct. A to po dobu zhruba 40 – 50 minut. Že je vše hotové poznáte podle horní zlatavé kůrky. Potom koláč z trouby vyndejte a nechte ho při pokojové teplotě chladnout. Když má pokojovou teplotu, již ho můžete naporcovat a servírovat. Uvidíte, jak zajímavá je jeho chuť.

Sdílejte článek