David Hampl
3 června, 2019

Jednoduché recepty jsou takové, které vám zaberou co nejméně času. Jedním z takových receptů je také tento. Zabere vám maximálně 30 minut a potřebovat budete pouze několik běžných ingrediencí. Jahody jsou velice oblíbeným, ale také zdravým ovocem. Vychutnávejte si je co nejvíce to jde, dokud je jejich sezóna. Jak jistě víte, skleníkové jahody, které se prodávají v supermarketech, se těm domácím prostě nemohou rovnat!

Proč jíst jahody?

Jahody patří mezi přirozené antioxidanty. Dokážou tak bojovat s volnými radikály v těle a zabraňovat celé řadě chorob – včetně rakoviny. Navíc jsou zdrojem velké spousty vitamínů, jako je například vitamín C. Výzkumy taktéž tvrdí, že jahody posilují funkce imunitního systému a dokážou snížit i krevní tlak. Flavonoidy obsažené v jahodách jsou zodpovědné za lepší funkci zraku.

Sezóna jahod začíná!

Konečně je tu sezóna vonných jahod! Tradičně se tyto bobule konzumují čerstvé, se zakysanou smetanou a cukrem, přidávají se do kompotů, marmelád a džemů, připravuje se z nich sirup a dokonce i neobvyklé ovocné polévky. Pokud máte po ruce čerstvé jahody a přemýšlíte nad tím, jak je zpracovat, zkuste tento náš recept! Je chutný a není vůbec obtížný.

Božský jahodový dezert

Vyhrňte si rukávy a vrhněte se na přípravu tohoto skvělého dezertu. Budete potřebovat:

  • 300 g jahod,
  • 100 g sušenek,
  • 400 g přírodního jogurtu bez přísad,
  • 1,5–2 balení bílé čokolády,
  • 10 g suché želatiny,
  • 50 ml vody.

Příprava želatiny a jahod

Želatinu nasypte do malé misky a zalijte vodou. Pořádně promíchejte a nechte bobtnat po dobu uvedenou na obalu. Mezitím si omyjte jahody a nakrájejte je na tenké plátky. Zvolte si hlubokou mísu, kterou vyložíte potravinovou fólií. Plátky jahod umístěte v jedné vrstvě na dno a boky mísy. Dejte stranou.

Nyní si připravte krém

Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a smíchejte s jogurtem. Pokud krém není dostatečně sladký, vmíchejte trochu moučkového cukru. Nabobtnalou želatinu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Ale ať se v žádném případě nevaří, protože pak ztratí své vlastnosti. Přidejte roztavenou želatinu do krému a důkladně promíchejte. Hotovo!

Dokončení dortu

Vezměte misku, do které jste naskládali jahody a nalijte trochu krému na její dno. Poté naskládejte vrstvu sušenek. Opět zalijte trochou krému a tentokrát nasypte vrstvu jahod. Takto postupujte až do spotřebování surovin – poslední vrstvou budou sušenky. Takto připravený dort dejte nejméně na tři hodiny do lednice. Ještě lepší ale bude, když jej necháte vychladit přes noc. Po ztuhnutí na dort postavte plochý talíř, otočte ho vzhůru nohama a dort vyklopte. Poté z něj sundejte potravinovou fólii a můžete podávat.

Sdílejte článek