David Hampl
10 října, 2019

Máte doma plynový sporák? Jeho popularita sice v posledních letech klesá kvůli boomu indukčních sporáků, které šetří energii, ale stále jej mnoho lidí má doma a nedá na něj dopustit. Na plynu se vaří dobře, takže proč taky ne. Jiná věc už je ale to, jak se takový sporák udržuje. Ruku na srdce – také vás nebaví po každém vaření drhnout okolí plotýnek? Je to skutečně vyčerpávají a náročné, jelikož ne do všech míst se dá snadno dostat. A co teprve rošt? Ten se čistí úplně nejhůř. Zatímco po roce používání vypadal ještě obstojně, po několika letech už na sobě má nánosy špíny a mastnoty, ze kterých se vám možná obrací žaludek. Jak tedy na něj?

S roštem nemusí být těžká práce

Mnoho lidí využívá jednoduchý trik – dát celý rošt do myčky. To můžete ale uplatnit jen ve dvou případech – pokud máte myčku a zároveň je dost velká na to, aby se do ní celý rošt vešel. Ne každý tedy bude mít tuto možnost. Co má tedy dělat ten zbytek?

Není to až náročné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Budete potřebovat několik nezbytných věcí, ale postup vás překvapí svou jednoduchostí. Připravte si toto:

  • 2 nebo 3 balení jedlé sody
  • Velké množství teplé vody
  • Rukavice
  • Silnou fólii nebo igelit
  • Papírovou sešívačku
  • Houbičku či hadřík

Prvním krokem je nachystat si fólii. Jednoduše ji rozložte na zem, na ní položte rošt a vystřihněte čtverec, který na každé straně asi o deset centimetrů přesahuje velikost roštu. Poté zvedněte přečnívající fólii směrem nahoru a v rozích ji sešijte sešívačkou na papír, aby vznikla jakási „kolébka“, ve které budeme rošt mýt. Aby nám celá konstrukce lépe držela, je možné ještě ji zpevnit pruhy igelitu, kterými vytvoříte jakousi mřížku.

Soda umí zázraky

První krok máte hotový a nyní přijde na řadu horká voda. Tu nalejte do kolébky tak, aby byl rošt celý ponořený ve vodě. Do vody poté přisypte dvě až tři balení jedlé sody dle míry znečištění. Snažte se ji řádně rozprostřít, aby byla skutečně po celém povrchu. V této směsi poté nechte rošt ležet alespoň tři hodiny. Soda bude mít mezitím čas působit.

Po uplynutí této doby si opatrně rozdělejte jeden roh a vodu vylejte do předem připravené nádoby. Zůstane vám pouze mokrý rošt na podložce. Nyní si vezměte houbičku nebo hadřík, který snadno odstraníte usazené nánosy špíny, které ale nyní půjdou díky sodě dolů úplně samy. Během několika minut máte hotovo a rošt bude čistý, jako když jste jej koupili. Na vyčištění jste se tedy ani nemuseli příliš nadřít. V podstatě jste se jen tři hodiny mohli věnovat jiným věcem a poté už jen setřít zbytky špíny. Je to velmi snadné, že? Napříště už se tedy úklidu sporáku nebojte a také tento tip sdílejte i dále. Jistě najdete ve svém okolí mnoho lidí, kterým může velmi zjednodušit život.

Sdílejte článek