Máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi? Připravte si opravdovou pochoutku, kterou až ochutnáte, podlehnete jí. Tento recept si zamilujete a budete ho dělat každý rok. K čemu lze rajčata využít?

Sezóna čerstvých rajčat je v plném proudu a pokud i vy sami rajčata pěstujete, určitě už dokážete odhadnout, jakou budete mít letos úrodu. Rajčatům se v našich klimatických podmínkách obvykle daří velmi dobře, a proto mají i nezkušení zahrádkáři většinou dost plodů nejen pro sebe, ale i pro svou rodinu nebo známé.

Pokud je to i váš případ a vy už občas nevíte, kam s rajčaty, a jak je rychle zpracovat, aby se nezkazily, máme pro vás skvělý tip. Udělejte si výtečnou rajčatovou omáčku, kterou můžete konzervovat třeba celý rok a využít ji pokaždé, když chcete připravovat jídlo s rajčatovým základem. Hodí se do leča, na špagety, do lasagní, do guláše… kamkoliv vás napadne a nemusíte utrácet za drahé rajčatové směsi z obchodu.

Rajčatová omáčka jedna báseň

Na přípravu této chutné omáčky, budete potřebovat následující ingredience:

Čtěte také: Vytvořte si tuto koupel pro nohy. Týden je do ní pravidelně namáčejte a můžete sledovat, jak z vašeho těla mizí různé choroby, problémy a neduhy. Neuvěříte, jak je účinná a přitom jednoduchá

  • 3 kg rajčat
  • 8 kuliček pepře
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, 1 lžíce soli
  • 4 lusky feferonky (nemusí být)

Rajčata by měla být pěkně zralá a červená. Mohou být i lehce přezrálá, ale rozhodně ne nezralá. Nejprve je rozemelte v mlýnku na maso nebo v robotovi. Směs přelijte poté do vhodného hrnce, kam budete přidávat další ingredience.

Rajčata vařte v hrnci po dobu 60 minut. Po této době přidejte kuličky pepře, česnek a feferonky, dochuťte solí a cukrem a nechte vařit dalších 15 minut. Feferonky použijte jen v případě, že máte rádi ostré chutě a omáčku nechcete používat na přípravu pokrmů pro děti. Jinak by byla velmi pálivá. Už i samotný pepř ji dodá dost chuti, takže feferonky nejsou nezbytné.

Hotovou rajčatovou směs přelijte do sterilizovaných nádob na zavařování. Nádoby pěvně utáhněte víčkem a nechte vychladnout. Poté je můžete uskladnit na chladném a tmavém místě. Většinou vydrží bez potíží klidně i rok nebo déle podle způsobu skladování.

Nálož vitamínů po celou zimu

Kromě toho, že ušetříte nemalé finance, také budete mít po celou zimu k dispozici zásobu vitamínů. Není lepší způsob, jak přebytek rajčat využít. Můžete samozřejmě podarovat blízké, ale pokud se vám je nepodaří všechny spotřebovat, je to ideální způsob a budete mít jistotu, že vám ještě přijdou vhod.

Pokud chcete, můžete omáčku dochutit ještě třeba bylinkami, které jí dodají ještě zajímavější nádech a umožní vám omáčku použít prakticky tak jak je třeba na těstoviny. Ideální kombinaci k rajčatům tvoří samozřejmě bazalka, která je mimořádně oblíbená právě v italské kuchyni k rajčatovým pokrmům. Je velmi aromatická a skvěle se se sladkostí rajčat doplňuje. Použijte ale sušenou bazalku, nikoli čerstvou, aby se tak rychle nakazila.

A v zimě svému minulému já ještě rádi poděkujete, že měl tento skvělý nápad a rajčata zavařilo. Budete si moci pochutnat na vynikajících rajčatových pokrmech, které vás navíc budou stát doslova pár korun.