Máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi? Připravte si opravdovou pochoutku, kterou až ochutnáte, podlehnete jí. Tento recept si zamilujete a budete ho dělat každý rok. K čemu lze rajčata využít? -
Menu

Máte velkou úrodu rajčat a nevíte co s nimi? Připravte si opravdovou pochoutku, kterou až ochutnáte, podlehnete jí. Tento recept si zamilujete a budete ho dělat každý rok. K čemu lze rajčata využít?

Sezóna čerstvých rajčat je v plném proudu a pokud i vy sami rajčata pěstujete, určitě už dokážete odhadnout, jakou budete mít letos úrodu. Rajčatům se v našich klimatických podmínkách obvykle daří velmi dobře, a proto mají i nezkušení zahrádkáři většinou dost plodů nejen pro sebe, ale i pro svou rodinu nebo známé.

Pokud je to i váš případ a vy už občas nevíte, kam s rajčaty, a jak je rychle zpracovat, aby se nezkazily, máme pro vás skvělý tip. Udělejte si výtečnou rajčatovou omáčku, kterou můžete konzervovat třeba celý rok a využít ji pokaždé, když chcete připravovat jídlo s rajčatovým základem. Hodí se do leča, na špagety, do lasagní, do guláše… kamkoliv vás napadne a nemusíte utrácet za drahé rajčatové směsi z obchodu.

Rajčatová omáčka jedna báseň

Na přípravu této chutné omáčky, budete potřebovat následující ingredience:

  • 3 kg rajčat
  • 8 kuliček pepře
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, 1 lžíce soli
  • 4 lusky feferonky (nemusí být)

Rajčata by měla být pěkně zralá a červená. Mohou být i lehce přezrálá, ale rozhodně ne nezralá. Nejprve je rozemelte v mlýnku na maso nebo v robotovi. Směs přelijte poté do vhodného hrnce, kam budete přidávat další ingredience.

Rajčata vařte v hrnci po dobu 60 minut. Po této době přidejte kuličky pepře, česnek a feferonky, dochuťte solí a cukrem a nechte vařit dalších 15 minut. Feferonky použijte jen v případě, že máte rádi ostré chutě a omáčku nechcete používat na přípravu pokrmů pro děti. Jinak by byla velmi pálivá. Už i samotný pepř ji dodá dost chuti, takže feferonky nejsou nezbytné.

Hotovou rajčatovou směs přelijte do sterilizovaných nádob na zavařování. Nádoby pěvně utáhněte víčkem a nechte vychladnout. Poté je můžete uskladnit na chladném a tmavém místě. Většinou vydrží bez potíží klidně i rok nebo déle podle způsobu skladování.

Nálož vitamínů po celou zimu

Kromě toho, že ušetříte nemalé finance, také budete mít po celou zimu k dispozici zásobu vitamínů. Není lepší způsob, jak přebytek rajčat využít. Můžete samozřejmě podarovat blízké, ale pokud se vám je nepodaří všechny spotřebovat, je to ideální způsob a budete mít jistotu, že vám ještě přijdou vhod.

Pokud chcete, můžete omáčku dochutit ještě třeba bylinkami, které jí dodají ještě zajímavější nádech a umožní vám omáčku použít prakticky tak jak je třeba na těstoviny. Ideální kombinaci k rajčatům tvoří samozřejmě bazalka, která je mimořádně oblíbená právě v italské kuchyni k rajčatovým pokrmům. Je velmi aromatická a skvěle se se sladkostí rajčat doplňuje. Použijte ale sušenou bazalku, nikoli čerstvou, aby se tak rychle nakazila.

A v zimě svému minulému já ještě rádi poděkujete, že měl tento skvělý nápad a rajčata zavařilo. Budete si moci pochutnat na vynikajících rajčatových pokrmech, které vás navíc budou stát doslova pár korun.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Ochutnejte moučník s citronem a vanilkou, je nejoblíbenějším dezertem na…

Máte rádi moučníky, ale nenapadá vás nic, do čeho se momentálně pustit? Chcete překvapit své blízké a přátele něčím výjimečným?…
RECEPTY

Takto vyrobíte až 5 kg univerzálního domácí koření na celý…

Žádné jídlo se dnes neobejde bez koření. Jedině to mu dá požadovanou chuť, která se příjemně rozvine ve vašich ústech.…
RECEPTY

Tato vajíčková pomazánka s cibulkou je tak dobrá, že díky…

Hledáte tip na rychlou a zároveň chutnou studenou večeři? Pokud ano, není špatné vsadit na osvědčenou klasiku. Tedy na jídlo,…
RECEPTY

Vše, co potřebujete, je jedna tajná přísada, abyste si doma…

Pečené kuře je klasickým receptem, který se snadno připravuje a samotný výsledek ohromí každého. Existuje řada modifikací, které se následně…
RECEPTY

Celý svět blázní po receptu na tento výborný Švédský cheesecake!…

Blíží se Vánoce a to znamená, že většina hospodyněk by pomalu ale jistě měla začít myslet na cukroví a různé…
RECEPTY

Maminčin recept na nejlepší palačinky, s těstem totiž udělá TOHLE.…

Každý zná palačinky a většina z nás si je doma také pravidelně dělá, podle osvědčeného receptu. Věděli jste ale, že jsou…