Máte v zahrádce hodně papriky? Takto ji zpracujete na zimu bez vaření a zamrazování! Vše, co budete potřebovat, je jedna tajná surovina!

V létě se zrodí, v zimě se snědí. Mnoho plodin uchováváme a zpracováváme tak, abychom si na nich mohli pochutnat i v chladných měsících, kdy se v zahradě nerodí nic. Ovoce i zeleninu zavařujeme, děláme džemy, čalamády, leča, kečupy. No, co s paprikou? Připravte si vlastní domácí koření v suchém i šťavnatém stavu!

[hana-code-insert name=’google‘ /]Šťavnatá paprika

Pro přípravu šťavnaté papriky si vyberte jen ty nejzralejší kousky, které jsou i samy o sobě dost šťavnaté.

Co budete potřebovat?

Čtěte také: Je načase zapomenout na těchto 10 „vlasových“ mýtů. Jedině tak docílíte nádherných vysněných vlasů!

  • 1kg červené papriky
  • 2 lžičky soli
  • 2 aspiriny rozdrcené na prášek

Papriku omyjte a osušte, vyberte jadérka. Nakrájejte ji na menší kousky, ideálně tenčí proužky. Posolte ji a přisypte rozdrcený aspirin. Dbejte na to, aby byl aspirin v práškové formě. Vše spolu dobře promíchejte a směs nechte odstát 10 minut. Pak ji opět promíchejte a šťávu, kterou paprika pod vlivem soli a aspirinu pustila v žádném případě nevylévejte. Nechte směs odstát dalších 10 minut a zatím si připravte zavařovací sklenice. Směs do nich uložte a dobře uzavřete. Skladuje v chladničce a přidávejte do vařených jídel jako ochucovadlo. Pánové ji však snesou i namísto čalamády.

Aspirinu v receptu se nemusíte bát. Na zdraví nebude mít v malém množství vliv a po převaření už vůbec žádný. Do papriky se aspirinové tablety přidávají jako konzervant. Aspirin totiž zaručuje dlouhodobou ochranu proti zkažení, neumožňuje proces fermentace.

Šťavnatá paprika v oleji

Na tento způsob si můžete připravit papriku stejně jako při předešlém receptu, ledaže ji po důkladném promíchání proběhněte v mlýnku na maso. Naložte ji do zavařovacích sklenic a zalijte 1 polévkovou lžící oleje. Ten zabrání tvorbě plísní. Sklenice při prvním i při druhém receptu uchovávejte v chladničce, nebo alespoň ve velmi chladném sklepě.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Mletá paprika

Pokud jste si nikdy nezkoušeli připravit vlastní mletou papriku, je nejvyšší čas to udělat. Je to velmi jednoduché a navíc budete mít jistotu, že jíte jen skutečně domácí papriku. Libovolné množství celé papriky si rozložte na plech a nechte na teplém a suchém místě zcela usušit. Pokud se bojíte, že paprika začne plesnivět, dejte ji vysušit rovnou do trouby. Po vysušení vyjměte jadérka a papriku rozemelte na prášek. Skladujte v uzavíratelných nádobách, nebo v sáčcích na suchém a teplém místě.