David Hampl
4 června, 2020

Marmelády jsou výborné pro přípravu sladkých snídaní, do buchet a koláčů a také jako speciální sladidlo do osvěžujících letních nápojů nebo do čaje. Tradiční marmelády a džemy lze snadno připravit z doma vypěstovaných drobných plodů a ovoce a můžete si díky nim užívat příjemnou chuť léta po celý rok. Kromě tradičních marmelád si ovšem doma můžete vyrobit také marmelády a džemy velmi originálních příchutí, které mají navíc další využití především jako přírodní léčivo. Jednou z variant je džem či marmeláda připravené ze směsi máty a citrónu.

Rozdíl mezi džemem a marmeládou

Džem i marmeláda jsou pochutiny (dochucovadla), které se připravují z ovoce. Chuťově jsou si velmi podobné, mohou být prakticky shodné. Hlavní rozdíl mezi džemem a marmeládou spočívá hlavně v konzistenci – zatímco marmeláda je obvykle hustá a homogenní, džem může obsahovat kousky ovocí a má tekutější charakter. Rozdílné konzistence se obecně dosahuje způsobem přípravy s ohledem na délku vaření či následná doúprava na hladký charakter. To, zda si nachystáte džem nebo marmeládu tedy závisí pouze na vás a na konzistenci, kterou preferujete.

Přednosti mátovo-citronové marmelády

Kromě skvělé a osvěžující chuti nabízí mátovo-citronová marmeláda také další výhody, které z ní dělají skvělý doplněk vaší kuchyně. Máta peprná je totiž léčivá bylinka (kterou lze s úspěchem pěstovat v květináči v domácích podmínkách), která pomáhá při trávicích a dýchacích obtížích. V kombinaci s citronem je pak marmeláda ideální v zimních měsících, kdy ulevuje od problému s trávením, ale také při rýmě a nachlazení (uvolňuje horní cesty dýchací a léči zapálený krk).

Jak připravit mátovo citronovou marmeládu

Pěstujete-li mátu, nebude pro vás problém zajistit si všechny potřebné ingredience. Pokud ne, mátu můžete koupit již napěstovanou, k dostání jsou v běžných potravinách i specializovaných obchodech. Na výrobu marmelády budete potřebovat:

  • 200 g čerstvé máty
  • 1 citron
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 gelfix nebo jiný želírovací přípravek

Mátu dobře omyjte a nastříhejte, poté omyjte citron a nakrájejte je na plátky nebo kostky. Obojí vložte do vařící vody a vařte asi 20 minut za občasného promíchání. Po 20 minutách vývar sceďte do zcela čiré hmoty. Do vývaru přidejte cukr a vařte ještě přibližně 30 minut. Přidejte gelfix a vařte ještě další 2 minuty. Marmeládu nalejte do sklenic a dobře uzavřete.

Sdílejte článek