Tahle dokonale měkoučká a nádherně slaďoučká italská bábovka je známá po celém světě. Možná jste kolem téhle sladké dobroty pokaždé jen procházeli v obchodě, kde se zpravidla objevuje především před Vánoci, ale nikdy vás nenapadlo připravit si ji doma. A víte co? Byla to chyba! Italská bábovka se sušeným ovocem vás totiž okouzlí doslova na první kousnutí!
Reklama
Italská bábovka není náročná na přípravu, o čemž se sami přesvědčíte, jakmile ji zkusíte připravit. Jsem si jistá, že si recept uložíte a budete se k němu vracet kdykoli během roku, nikoli jen na Vánoce nebo na Velikonoce.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 750 g hladké mouky
- 270 g cukru
- 150 g rozinek
- 100 g kandovaného ovoce
- 150 g sušených švestek
- 250 ml mléka
- 3 vajíčka
- kostičku droždí
- 1 čajovou lžičku muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky kardamomu
- 1 polévkovou lžíci citronové kůry
- 1 balíček vanilkového cukru
Jak postupovat při přípravě?
- Droždí, trochu mléka, vanilkový cukr, 2 polévkové lžíce mouky a 4 lžíce vlažného mléka smíchejte v misce a nechte vzejít kvásek.
- Dejte do misky 260 g mouky, přidejte teplé mléko a dobře promíchejte.
- Jakmile vzejde kvásek, přidejte jej k mouce a mléku.
- Vypracujte těsto, které přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě.
- Mezitím si vajíčka ušlehejte do pěny a poté je přidejte k těstu.
- Přidejte dalších 390 g mouky, cukr, nastrouhanou kůru a koření.
- Těsto propracujte a opět nechte vykynout na teplém místě.
- Sušené a kandované ovoce pokrájejte na menší kousky.
- Přidejte ovoce k vykynutému těstu.
- Formu na pečení vymažte máslem a nalijte do ní těsto.
- Vložte formu do předehřáté trouby a pečte na 180 °C cca 45-50 minut.
- Po upečení můžete, ale nemusíte, bábovku potřít rozšlehaným bílkem a posypat třeba mletými mandlemi.
Italská bábovka je sice trochu náročnější na přípravu, ale její výsledná chuť za trochu námahy rozhodně stojí!
Reklama