Měkoučká italská bábovka se sušeným ovocem

Tahle dokonale měkoučká a nádherně slaďoučká italská bábovka je známá po celém světě. Možná jste kolem téhle sladké dobroty pokaždé jen procházeli v obchodě, kde se zpravidla objevuje především před Vánoci, ale nikdy vás nenapadlo připravit si ji doma. A víte co? Byla to chyba! Italská bábovka se sušeným ovocem vás totiž okouzlí doslova na první kousnutí!

Reklama

Italská bábovka není náročná na přípravu, o čemž se sami přesvědčíte, jakmile ji zkusíte připravit. Jsem si jistá, že si recept uložíte a budete se k němu vracet kdykoli během roku, nikoli jen na Vánoce nebo na Velikonoce.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 750 g hladké mouky
  • 270 g cukru
  • 150 g rozinek
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 150 g sušených švestek
  • 250 ml mléka
  • 3 vajíčka
  • kostičku droždí
  • 1 čajovou lžičku muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky kardamomu
  • 1 polévkovou lžíci citronové kůry
  • 1 balíček vanilkového cukru

Jak postupovat při přípravě?

  1. Droždí, trochu mléka, vanilkový cukr, 2 polévkové lžíce mouky a 4 lžíce vlažného mléka smíchejte v misce a nechte vzejít kvásek.
  2. Dejte do misky 260 g mouky, přidejte teplé mléko a dobře promíchejte.
  3. Jakmile vzejde kvásek, přidejte jej k mouce a mléku.
  4. Vypracujte těsto, které přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě.
  5. Mezitím si vajíčka ušlehejte do pěny a poté je přidejte k těstu.
  6. Přidejte dalších 390 g mouky, cukr, nastrouhanou kůru a koření.
  7. Těsto propracujte a opět nechte vykynout na teplém místě.
  8. Sušené a kandované ovoce pokrájejte na menší kousky.
  9. Přidejte ovoce k vykynutému těstu.
  10. Formu na pečení vymažte máslem a nalijte do ní těsto.
  11. Vložte formu do předehřáté trouby a pečte na 180 °C cca 45-50 minut.
  12. Po upečení můžete, ale nemusíte, bábovku potřít rozšlehaným bílkem a posypat třeba mletými mandlemi.

Italská bábovka je sice trochu náročnější na přípravu, ale její výsledná chuť za trochu námahy rozhodně stojí!

Reklama