David Hampl
23 září, 2019

Muffin. Slovo, které naše babičky neznaly, ale které se stalo již nedílnou součástí našeho kuchařského slovníku. Muffiny dnes patří k nejoblíbenějším dezertům a můžeme se s nimi setkat v mnoha různých podobách. Navíc jsou velmi jednoduché na přípravu a výsledek se vždy povede. My vám dnes přinášíme recept na muffiny, které můžete bez obav připravit například místo dortu na narozeninovou oslavu. Mnoho z nás má muffiny spojené především se Spojenými státy americkými. Muffiny ale původně pocházejí z Velké Británie, první zmínky o nich pocházejí již z jedenáctého století z Walesu, do Ameriky se recept na muffiny dostal až později v osmnáctém století díky kolonizaci.

Co budeme na přípravu skvělých narozeninových muffinů potřebovat? 

Tyto muffiny jsou jednoduše řečeno tříbarevné, musíme si tedy vytvořit nejprve těsto, poté krém a nakonec polevu. Množství uvedených ingrediencí postačí na přípravu přibližně osmi muffinů. Na přípravu budete potřebovat 60 gramů másla, 100 gramů polohrubé mouky, 50 gramů cukru, nejlépe moučkového, 100 gramů třešní, dvě vejce, půl sáčku vanilkového cukru, jednu čajovou lžičku prášku do pečiva, jednu polévkovou lžíci mléka a jednu čajovou lžičku kakaa. Krém vyrobíme jednoduše z půl sáčku vanilkového pudinku, 30 gramů cukru, 250 mililitrů mléka a 125 gramů másla. Na polevu si připravíme 125 gramů čokolády na vaření a jednu polévkovou lžíci oleje.

Jak tříbarevné muffiny vyrobit?

Začneme tím, že podle návodu na obalu uvaříme vanilkový pudink. Uvařený pudink necháme vychladnout v hrnci a překryjeme ho folií, která zabrání tomu, aby se na horní části pudinku vytvořila nevzhledná tvrdší vrstva. Mezitím si připravíme těsto, prvním krokem je vytvoření pěny ušleháním másla s cukrem a vejci. Do dohladka vyšlehané pěny na závěr přidáme mouku a prášek do pečiva, které předtím prosejeme. Těsto je hotové a naplníme jím přibližně do poloviny muffinové košíčky. Do zbylého těsta následně přidáme kakao a mléko. Vzniklé kakaové těsto poté nalijeme opět do muffinových košíčků a navrch každého košíčku vtlačíme dvě nebo tři třešně. Takto dáme péct do trouby předehřáté na sto sedmdesát stupňů přibližně na dobu patnácti minut.

Krém vyrobíme opět jednoduchým vyšleháním másla a cukru. Do vzniklé pěny následně po lžičkách vmícháme vychladnutý pudink. Vzniklý krém po vychladnutí upečených muffinů na každý košíček zvláště navrstvíme a dáme ztuhnout přibližně na dobu jedné hodiny do chladničky. Posledním krokem je namočení každého košíčku v čokoládové polevě, kterou jednoduše vytvoříme rozpuštěním čokolády v troše oleje. Každý muffin bude tak vlastně jedním malým dortíkem.

Sdílejte článek