Meruňková marmeláda bez chemie a želírovacího cukru

Meruňková marmeláda je úžasná, protože obsahuje opravdu plnou chuť. Je skvělým způsobem, jak zpracovat letošní úrodu meruněk a přitom nemusíte dokupovat žádné speciální pomůcky ani potraviny. Vystačí vám naprosto klasické suroviny na přípravu marmelád – ovoce, cukr a kyselina citronová nebo citronová šťáva. Meruňky samy o sobě mají dostatek pektinu, takže se nemusíte se bát, že by neztuhla. Stačí jen dostatečně dlouhá doba varu.

Co budete potřebovat?

Na přípravu asi 15 malých a 1 větší sklenice si připravte tyto suroviny:

  • 3,5 kg meruněk,
  • 2 kg cukru krystal,
  • kyselina citronová.

Víček si můžete připravit o jedno méně, protože vám zaručujeme, že jednu sklenici sníte hned za čerstva na posezení!

Čtěte také: Máte doma staré krabice od bot? Nemusíte je vyhazovat. Podívejte se na praktické a inovativní nápady, jak se dají využít. Některé vás skutečně zaujmou a budete je chtít vyzkoušet v podstatě ihned. Přesvědčte se

Příprava den předem

Kouzlo této marmelády spočívá v tom, že si ji připravíme den předem. Připravte si velký hrnec, aby se do něj vešly všechny meruňky. Poté je dobře omyjte a vypeckujte. Na dno hrnce naskládejte první vrstvu meruněk a zasypte je trochou cukru. Poté přidejte druhou vrstvu meruněk a opět je zasypte cukrem. Takto pokračujte až do spotřebování surovin. Hrnec přikryjte a dejte na tmavé místo do druhého dne.

Vaření marmelády

Druhý den si můžete všimnout, že meruňky trochu změkly a vypustily šťávu – což jsme od nich chtěli. Díky tomu je nyní můžeme snadno rozmačkat (například šťouchadlem na brambory) nebo rozmixovat, pokud chcete absolutně hladkou směs. Tu pak dejte vařit na mírném plameni. Jakmile směs začne houstnout, přidejte kyselinu citronovou. Množství záleží na vaší chuti, obvykle se přidává 1 až 2 lžičky. Kyselinu přidáváme nejen kvůli chuti, ale také kvůli konzervaci – prodlouží životnost marmelády.

Do sklenic!

Posledním krokem je naplnění sklenic. Uzavřete je a sterilujte jen asi 10 minut. Víčko by se mělo chytnout, díky čemuž marmeláda vydrží ještě o něco déle.