David Hampl
22 února, 2019

Čokoláda je to, co milují muži, ženy i děti. Ať už patříte ke kterékoli z těchto tří skupin, rozhodně byste si měli minimálně přečíst následující recept. Je určený pro čokoholiky, kteří si na čokoládě rádi pochutnávají, ať už je v tekuté nebo pevné podobě. Avšak pokud se snažíte držet dietu a shodit nějaké to kilo, čokoláda může být důvodem, proč máte výčitky svědomí. Prostě a jednoduše se jí nedá odolat.

Proč jíst čokoládu?

Abychom vás alespoň trochu zbavili pocitu viny ze snězené čokolády, uvedeme vám několik důvodů, proč je dobré čas od času si jí kousek dopřát. Tak například, čokoláda působí jako antidepresivum. Pokud procházíte stresovým obdobím, není nic lepšího, než si udělat čas pro sebe a dopřát si kousek tohoto hnědého zlata. Mimo to obsahuje čokoláda řadu prospěšných minerálních látek, jako je hořčík, draslík, železo, vápník a fluor, které chrání před vznikem osteoporózy.

S pomocí čokolády si navíc můžete dodat energii. Jestliže jste unavení a potřebujete rychle dobít „baterky“, pak snězte kousek čokolády. Navíc – která jiná surovina je natolik spojená se svátkem všech zamilovaných, se dnem svatého Valentýna? Není to náhoda, čokoláda je silné afrodiziakum.

Ingredience

Takže teď, když už nemusíme mít pocit viny, až zase propadneme kouzlu čokolády, můžeme si vyjmenovat ingredience, které na přípravu úžasného koláče budeme potřebovat:

  • 6 ks vajec,
  • 3 lžíce cukru moučka,
  • 6 lžic oleje,
  • 6 lžic mléka,
  • 8 lžic polohrubé mouky,
  • 100 g rozinek,
  • ½ lžičky kypřicího prášku.

Na krém budete dále potřebovat tyto suroviny:

  • 300 g mascarpone,
  • 100 ml smetany,
  • 100 g změklého másla,
  • 3 lžíce cukru moučka,
  • Kůra z jednoho citronu.

Nakonec ještě budete potřebovat ingredience na polevu:

  • 100 g čokolády,
  • 3 lžíce mléka.

Příprava těsta

Nejprve si připravíme těsto. Začneme tak, že si oddělíme žloutky od bílků – z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s cukrem a vyšleháme je společně. Postupně přidáme mléko a olej a nakonec vmícháme mouku a rozinky. Tímto způsobem jsme si připravili hladké těsto, které vylijeme na plech vysypaný moukou nebo vyložený pečicím papírem. Pečeme 30 minut na 180 – 200 °C.

Příprava krému

Krém budeme nanášet na vychladlé těsto, takže jej můžete začít připravovat až po upečení těsta. Nejprve vyšlehejte smetanu dotuha. Dejte ji stranou. Mascarpone vyšlehejte s cukrem a přidejte máslo a po důkladném vyšlehání lehce vmíchejte i šlehačku a nastrouhanou citronovou kůru. Pokud budete chtít, můžete přidat vanilkové nebo mandlové aroma. Krém natřete na vychlazený korpus.

Příprava polevy

Posledním krokem je příprava čokoládové polevy. To uděláme jednoduše tak, že čokoládu nalámeme na kousky a smícháme s mlékem. Rozpustíme ji na vodní lázni. Poté polevou přelijeme koláč a po ztuhnutí vložíme do lednice. Nechte 2-3 hodiny odstát v lednici, a poté nakrájejte na kostičky a podávejte.

Sdílejte článek