David Hampl
5 června, 2019

Nejznámějším tuzemským ovocem jsou rozhodně jablka. Jsou dostupná v každém obchodě a v sezoně nejsou nijak drahá. Kdo má navíc i svou zahradu, ten nemá problém s tím mít vlastní sklizeň. Vše následně dospěje do stavu, kdy mají lidé jablek více než dost a nevědí co s nimi. A tak je konzumují syrová, pečou je, suší je, nebo z nich vyrábějí různé marmelády. A potom je tu ještě jedna zajímavá možnost. Jsou to nakládaná jablka. Jak na ně? Podívejte se.

Co budete potřebovat? Podívejte se

Nakládaná jablka jsou receptem, který rozhodně není tak úplně běžný. Proto je na místě dodržovat nejenom předepsaný postup, ale je na místě také dodržovat množství a počet jednotlivých surovin. Co tedy budete potřebovat konkrétně?

  • 2 kg jablek
  • 150 g cukru
  • 150 g medu
  • 2 lžíce soli
  • 3 litry vody

Nejprve umyjte jablka

Nakládaná jablka jsou unikátní také v tom směru, že se nakládají celá. Neloupou se, ani je nekrájíme. A co to znamená? Samozřejmě nutnost je opravdu důkladně omýt. Nesmí v nich zůstat jakékoliv nečistoty, které by mohly jakkoliv kontaminovat samotný nálev. Je proto na místě je nejprve namočit na několik desítek minut do vody. Tím případná špína povolí a umytí jablek bude mnohem jednodušší a také rychlejší.

Vytvořte si nálev

Jakmile jsou jablka připravena, již je můžete nechat osychat. Mezi tím si připravíte samotný nálev. A to tak, že smícháte jednotlivé suroviny. Tedy vodu s medem, cukrem a trochou soli. Vše vložíte do hrnce a začnete zahřívat. Díky tomu se jak med, tak i cukr lépe rozpustí.

Správný postup přípravy je nutností

Mezi tím, co zahříváte samotný nálev můžete dát jednotlivá jablka do nádoby. Ideálně do zavírací velké sklenice. Jakmile jsou na svém místě, je možné se vrátit k nálevu. Ve chvíli, kdy se začne vařit, je připravený k použití. Sundejte ho ze sporáku a ihned ho nalijte na vaše jablka. Bez jakéhokoliv čekání. Nalijte ho tolik, aby byla všechna pokud možno potopená. V tu chvíli také sklenice uzavřete a dáte je dnem vzhůru. Takto je necháte chladnout při pokojové teplotě. Poté umístíte na chladné a tmavé místo, kde vám mohou vydržet i delší dobu. A když budete mít chuť, stačí sklenici otevřít a ochutnat. Uvidíte, jak vynikající budou.

Sdílejte článek