Domů RECEPTY Milujete lasagne? Pak si je zkuste připravit na řecký způsob! Moussaku si...

Milujete lasagne? Pak si je zkuste připravit na řecký způsob! Moussaku si jistě zamiluje celá Vaše rodina!

Moussaka – tradiční jídlo z lilku na Balkáně a Blízkém východě. Řecká moussaka se skládá ze zapečených vrstev: vrstva lilku s olivovým olejem, vrstva masa s rajčaty a vrstva omáčky bešamel. Někdy se k ní podává cuketa, brambory nebo i hřiby.

Díky bešamel omáčce zůstává moussaka jemnou a nadýchanou, ale zároveň i velmi šťavnatou a sytou. V srbské, bosenské a rumunské kuchyni se moussaka může připravit i s rajčaty namísto lilku. V Bulharsku je moussaka zapečená směs mletého masa a brambor s omáčkou. Dokonce existuje i vegetariánská verze.

Co budete potřebovat?

  • 600 g lilku
  • 600 g brambor
  • 600 g hovězího mletého masa
  • 100 g rajčat
  • 100 g cibule
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 100 g sýra
  • sůl dle chuti
  • 2 ČL sušené petrželky
  • 40 g mouky
  • 1 ČL muškátového oříšku
  • 1/2 ČL skořice
  • olivový olej
  • 5 g hnědého cukru

Jak na to?

  1. Lilky nařežte na plátky cca o tloušťce 1 cm, podlijte je olivovým olejem a zapečte v troubě (180 stupňů na 30 minut), aby změkly.
  2. Na kostky nakrájejte cibuli a do zlata ji osmažte na pánvi. Přidejte mleté ​​maso, které také osmažte. Pak přilijte víno a 20 minut ho nechte odpařovat bez pokrývky.
  3. Oloupejte rajčata, najemno je nakrájejte a přidejte k masu. Duste asi 20 minut.
  4. Přidejte cukr, skořici a petrželku, promíchejte a odstavte z ohně. Omáčka by neměla být nakyslá (pokud rajčata nejsou sladká). Pokud se Vám to však stane, přidejte trochu cukru.
  5. Brambory nařežte na plátky také o tloušťce 1 cm a jemně je osmažte na olivovém oleji (nemusí být zcela uvařené) .
  6. Teď si připravte bešamel omáčku. V hrnci si rozpusťte máslo. Přidejte mouku a promíchejte, ale neodstavujte z ohně. Po uvaření přidejte 1/4 připraveného studeného mléka a promíchejte do hladké konzistence. Přidejte zbylé mléko a dobře promíchejte. Vařte na mírném ohni 5 minut a nezapomeňte do omáčky přidat muškátový oříšek.
  7. Do zapékací mísy naskládejte brambory, na to maso, pak lilek a vše zalijte bešamel omáčkou.
  8. Vložte do rozehřáté trouby na 180 stupňů na 30-40 minut. 5 minut před koncem pečení posypte moussaku strouhaným sýrem.

Moussaka na řecký způsob s lilkem a bramborami je neskutečně chutná. Šťavnaté maso, měkké brambory a jemná mléčná omáčka je zkrátka něco, co si oblíbí celá Vaše rodina.

Dobrou chuť přejeme!

Kam dál?

Sladké brambory jsou trendy FIT zeleninou, kterou si můžete připravit na spoustu způsobů! Zde je pár tipů a triků, jak si je jednoduše připravit!

5 receptů na jednoduché zapečené pokrmy, které budete mít připravené raz dva!

Nedaří se Vám připravit lahodnou rýži, neboť ať děláte, co děláte, vždy ji převaříte? Zde je pár tipů, jak docílit lahodné a nadýchané rýže!

Věděli jste, že si cheescake můžete připravit i týden předem? Zde je pár tipů, jak si připravit pravý domácí lahodný Cheescake!

Chystá se k Vám celá rodina na Velikonoce? Co takhle si je trochu zpestřit?! Připravte návštěvě tento velikonoční uvítací drink!

Další články