Milujete lasagne? Pak si je zkuste připravit na řecký způsob! Moussaku si jistě zamiluje celá Vaše rodina!

Moussaka – tradiční jídlo z lilku na Balkáně a Blízkém východě. Řecká moussaka se skládá ze zapečených vrstev: vrstva lilku s olivovým olejem, vrstva masa s rajčaty a vrstva omáčky bešamel. Někdy se k ní podává cuketa, brambory nebo i hřiby.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Díky bešamel omáčce zůstává moussaka jemnou a nadýchanou, ale zároveň i velmi šťavnatou a sytou. V srbské, bosenské a rumunské kuchyni se moussaka může připravit i s rajčaty namísto lilku. V Bulharsku je moussaka zapečená směs mletého masa a brambor s omáčkou. Dokonce existuje i vegetariánská verze.

Čtěte také: Na těsto poskládala sušené ovoce, vytvořila roládu, kterou nakrájela a dala do dortové formy. Vznikl ten nejchutnější smetanový dort, který budete chtít taky!

Co budete potřebovat?

  • 600 g lilku
  • 600 g brambor
  • 600 g hovězího mletého masa
  • 100 g rajčat
  • 100 g cibule
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 100 g sýra
  • sůl dle chuti
  • 2 ČL sušené petrželky
  • 40 g mouky
  • 1 ČL muškátového oříšku
  • 1/2 ČL skořice
  • olivový olej
  • 5 g hnědého cukru

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?

  1. Lilky nařežte na plátky cca o tloušťce 1 cm, podlijte je olivovým olejem a zapečte v troubě (180 stupňů na 30 minut), aby změkly.
  2. Na kostky nakrájejte cibuli a do zlata ji osmažte na pánvi. Přidejte mleté ​​maso, které také osmažte. Pak přilijte víno a 20 minut ho nechte odpařovat bez pokrývky.
  3. Oloupejte rajčata, najemno je nakrájejte a přidejte k masu. Duste asi 20 minut.
  4. Přidejte cukr, skořici a petrželku, promíchejte a odstavte z ohně. Omáčka by neměla být nakyslá (pokud rajčata nejsou sladká). Pokud se Vám to však stane, přidejte trochu cukru.
  5. Brambory nařežte na plátky také o tloušťce 1 cm a jemně je osmažte na olivovém oleji (nemusí být zcela uvařené) .
  6. Teď si připravte bešamel omáčku. V hrnci si rozpusťte máslo. Přidejte mouku a promíchejte, ale neodstavujte z ohně. Po uvaření přidejte 1/4 připraveného studeného mléka a promíchejte do hladké konzistence. Přidejte zbylé mléko a dobře promíchejte. Vařte na mírném ohni 5 minut a nezapomeňte do omáčky přidat muškátový oříšek.
  7. Do zapékací mísy naskládejte brambory, na to maso, pak lilek a vše zalijte bešamel omáčkou.
  8. Vložte do rozehřáté trouby na 180 stupňů na 30-40 minut. 5 minut před koncem pečení posypte moussaku strouhaným sýrem.

Moussaka na řecký způsob s lilkem a bramborami je neskutečně chutná. Šťavnaté maso, měkké brambory a jemná mléčná omáčka je zkrátka něco, co si oblíbí celá Vaše rodina.

Dobrou chuť přejeme!