Milujete tavený sýr? Zapomeňte na ten kupovaný plný chemie, soli a éček, který má nevalnou chuť. Raději si ho připravte doma. Je to jednoduché a jeho chuť si po prvním ochutnání zamilujete. Tohle musíte vyzkoušet!

Tavený sýr se dlouhodobě řadí mezi oblíbené svačiny. Koho by ale napadlo si tavený sýr nekoupit v obchodě, ale raději si ho připravit doma? Všechny, které zajímá, co vlastně jedí. Mimo to, že tento sýr je bez chemie a konzervantů, tak hlavně chutná mnohem lépe než jeho prodávaná varianta.

Fenomén taveného sýru

Tavené sýry se vyrábějí již od 19. století. Brzy se rozšířily i do běžných domácnosti se v dnešní době jde o naprosto samozřejmou součást obsahu ledničky.

Kolem tavených sýrů je rozšířila fáma, že jsou nezdravé a nechutnají dobře. Je to ale pravda jenom ve chvíli, pokud se bavíme o levných a nekvalitních sýrech, který nabízejí někteří z výrobců. Kvalitnějších potravin se tohle dogma zdaleka netýká.

Čtěte také: Tyto potraviny mají vysoký obsah hořčíku. Kdo je bude jíst, ten bude zdravý jako ryba. Řeší problémy psychické, fyzické a mnohé další. Jaká jídla do svého jídelníčku zařadit? Toto je 15 našich tipů!

A jak si být úplně jistí, že máte to nejlepší? Připravte si to doma sami! Budete potřebovat:

  • 0,5 kg tvarohu
  • 1 lžička sody
  • Sůl
  • Koření a bylinky

Jak si připravit dokonalý smetanový sýr

Nejdřív si připravte tvaroh. Měl by být měkký a v ideálním případě plnotučný. Samozřejmě, pokud si zrovna hlídáte linii, nic vám nebrání sáhnout po odtučněné verzi.

Tvaroh v hrnci rozmačkejte a přidejte k němu lžičku sody. Promíchejte a vložte hrnec do horké vodní lázně. Tvaroh dále promíchávejte. Soda by se měla s tvarohem úplně spojit a v tvarohu by neměly zůstat žádné nežádoucí hrudky.

Tvaroh se pomalu začte tavit a pojit se k sobě. Je důležité nepřestávat míchat – jinak by se vám tvaroh snadno připálil na dno hrnce a výsledný sýr by mohl chytit nepříjemnou pachuť. Pokračujte, dokud se tvaroh zcela neroztaví. Poznáte to i podle typického zápachu, kterou roztavený tvaroh má.

Jakou příchuť byste si přáli?

Ve chvíli, kdy je tvaroh zcela tekutý, jej ještě nechte v stále zahřívané voní lázni. Přichází chvíle, kdy můžete přidat koření a bylinky. Vaší fantazii se meze nekladou. Nechce se inspirovat svojí chutí a případně i oblíbenými sýry z obchodu. Se solí ale raději opatrně.

Pokud moc kořenit nechcete, nemusíte. Sýr tak bude mít charakteristickou smetanovou chuť. Každopádně alespoň trochu soli bude potřeba.

Okořeněnou tvarohovou směs zahřívejte ještě dalších 10 minut. Můžete si mezitím nachystat formu nebo formičky, ve kterých budete chtít sýr skladovat. Pokud chcete mít malé porce – tak akorát na svačinku, můžete vyzkoušet formy, které běžně používáte na led.

Po deseti minutách tvarohovou směs přelijte do nachystané nádoby (nebo nádob). Tvarohovou směs umístěte do chladničky a nechte ji důkladně vychladnout.

Hotový tavený sýr byste neměli uchovávat delší dobu než pět dní. Je to kvůli tomu, že neobsahuje žádné chemické konzervanty. Je ale tak výborný, že se nebojíme, že by to byl problém.

Můžete ho jíst s pečivem nebo ho využít do různých receptů, do kterých byste jinak dali tavený sýr. Přejeme vám dobrou chuť.