Milujete třešně a sladké? Vyzkoušejte tento famózní třešňový smetanový koláč!

 

Nečekané návštěvy umí často překvapit. Díky následujícímu receptu to však budete právě Vy, kdo návštěvu překvapí, a to lahodným a svěžím dezertem. Zákusek, který je připraven za pár minut z jednoduchých ingrediencí, které máte jistě doma, je esem v rukávu každé hospodyňky. Pokud jste ho ještě nepřipravovali, neváhejte se do něj pustit. Nejen, že je to bleskový a nenáročný dezert, jeho lahodná třešňová chuť Vás určitě dostane.

Už po prvním šťavnatém soustu si budete jistí, že tento zákusek byl tou nejlepší volbou. Rekordně krátký čas přípravy, ale famózní výsledek, to je následující Třešňový sen, jehož název mluví za vše. Tato delikatesa se stane trumfem Vaší kuchyně nejen v případě neohlášených návštěv, ale i na oslavách či večírcích.

Čtěte také: 11 Potravin, které by neměly chybět ve Vašem jídelníčku. Vaše tělo Vám za ně poděkuje!

Co budete potřebovat

  • 2 šálky sterilizovaných třešní (bez pecek)
  • 650 – 700 ml třešňové šťávy z kompotu
  • 2 sáčky vanilkového pudingu
  • 1 sáček vanilkového cukru (nebo 1 lžičku vanilkového aroma)
  • 1 balení dlouhých dětských piškotů
  • 850 ml mléka
  • 350 g dětské krupice
  • 500 ml smetany na šlehání (možné přidat i ztužovač)
  • cukr dle chuti (přibližně 5 lžic)

[hana-code-insert name=’google‘ /]w

Jak na to?

Uvedené ingredience jsou potřebné na přípravu koláče na plech s rozměrem 28×30 cm. Nejvhodnější je použít plech, který má vyšší okraje.

Jako první si připravíme spodní vrstvu zákusku sestávající z třešní. Do hrnce vylijeme všechnu třešňovou šťávu, kterou přivedeme k varu. Následně do ní přidáme třešně bez pecek a dětskou krupici. Za stálého míchání nám směs začne pomalu houstnout. Mícháme přibližně 4 minuty, nebo dokud není hmota hustá. Následně ji rovnoměrně rozetřeme na plech.

Zatímco je třešňová vrstva ještě teplá, naskládáme na ni dětské piškoty, které mírně přitlačíme.

Nyní si připravíme světlou vrstvu. Do hrnce nalijeme více než polovinu připraveného mléka a přidáme vanilkový a krystalový cukr. Na mírném plameni se nám cukr v mléce začne pomaličku rozpouštět a my si zatím ve zbylém mléce metličkou rozmícháme vanilkový pudink v prášku. Ten vlijeme do teplého mléka a mícháme, dokud neuvaříme hustý pudink. Pokud nechceme používat vanilkový cukr, můžeme do uvařeného pudinku zamíchat lžičku vanilkového aroma.

Pudink rovnoměrně rozlijeme na vrstvu piškotů a necháme vychladnout. Zatím si připravíme poslední vrstvu šlehačky. Smetanu ke šlehání, která je dobře vychlazená vylijeme do studené mísy a vyšleháme na šlehačku. Tu rozetřeme (nebo vytlačíme pomocí cukrářského sáčku na zdobení) na vychladlý pudink. Takto připravený zákusek necháme dobře zatuhnout a můžeme podávat.[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Přejeme dobrou chuť!