Jako správné hospodyňky dokážeme na pánví bez problémů připravit téměř cokoliv od volského oka přes bramboráky až po smažné řízky, ale učinit na pánvi rybu, to už je pro mnohé z nás výzva. Jak je to vlastně možné? Problém spočívá zejména v rybě samotné. Chutná a zdravá potravina totiž po tepelném zpracování velmi nedrží, v důsledku čehož se většinou rozpadne. I na přípravu ryb však existují šikovné triky!
[hana-code-insert name=’google‘ /]Křupavá a akorát slaná kůrka, opečená tak akorát, aby nebyla připálená, ale aby i masíčko pod ní bylo jemné a rozpadalo se na jazýčku? Ano, to je přání všech kuchařek! Už jen když to slyšíme, sbíhají se nám sliny. Pokud i Vy patříte mezi skupinu nešťastnic, kterým se ryby po tepelné úpravě často rozpadají, tyto triky Vám pomůžou, aby se už nikdy tak nestalo. Hlavně si je zapamatujte!
Jak připravit chutnou a vzhlednou rybu?
V první řadě nikdy nezapomeňte ryby před úpravou pořádně osušit. Zejména, pokud je rozmrazujete, pak je velmi důležité nechat odtéct všechnu vodu a následně rybu na talíři i jemně přitlačit, abyste z masa dostali všechnu přebytečnou vodu. Nemusíte se bát, ryba se nevysuší, ba naopak bude lahodná, neboť se nebude rozpadat.
Vždycky pamatujte, že je důležitá i samotná příprava pánve! Tu si dejte na sporák, zapněte oheň a nechte ji dobře rozehřát a až potom do ní dejte lžíci oleje a špetku soli. Když se z oleje začne kouřit, doporučujeme papírovým ubrouskem olej odstranit a nalít čistý. Ten pak nechte rozehřát a až teprve potom vložte rybu. Věřte, nebo ne … Tento trik opravdu funguje.
Rybí filety vždy ukládejte na pánev s olejem kůží dolů! Tu však předtím nezapomeňte potřít solí. Někdy ani není třeba, abyste filety převraceli, neboť se na mírném ohni tak akorát propečou.
Doporučujeme pořídit si lopatku na ryby. Vidličky ani plácačka Vám při obracení ryb velmi nepomohou, většino ryby pouze roztrhají. Lopatka na ryby se vyznačuje poněkud neobvyklou formou, dá se ale koupit v každých lepších domácích potřebách. Díky ní i křehčí rybu naservírujete opravdu bez problémů.
Jakmile uvidíte, že maso ztrácí průhlednost a při tom je ještě mírně vlhké, rybu z pánve odstraňte, neboť je hotová. Nikdy ji nenechte opéct a odpařit úplně, jinak ztratí na své kvalitě a bude vysušená.
Pokud rybu smažíte, pak do ní pro zjištění píchněte vidličkou, nebo párátkem. Pokud vyteče průhledná šťáva, případně žádná, ryba je hotová. U napůl syrové rybě by Vám měla vytéct jemně bílá až mléčná šťáva.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Pokud se Vám ryba i navzdory těmto radám zdeformovala a začala se na koncích ohýbat vzhůru, přitlačte na ohnuté konce čepelí nože, počkejte několik sekund a pak čepel a rybu okamžitě odstraňte z pánve dolů. Pokud budete šikovní ryba zůstane pěkně rovná a po zaoblení nebude ani stopy.
Pokud připravujete rybu s omáčkou, dbejte také na to, abyste ji celou nezalili. U ryb se totiž dává omáčka stranou, jinak by ryba mohla ztratit svou chuť, nemluvě o křupavé kůži, která by zvlhla a ztratila na křupavosti.
Doufáme, že teď už bude vše podle Vašich představ!
Dobrou chuť!