David Hampl
11 března, 2020

Až k vám příště zavítají sousedé, rodina či kamarádi, nabídněte jim domácí pečivo namísto kupovaných sladkostí. Upečte vynikající domácí sušenky. Až je vyndáte z trouby, provoníte celý dům či byt. Hodí se ke kávě, kapučínu, čaji. Proto vám zde nabízíme recept na měkké domácí sušenky s jablky. Vzali jsme inspiraci v Itálii, kde je toto pečivo velice oblíbené. Věříme, že si ho zamilujete i vy.

Suroviny

  • 2 slepičí vejce
  • 100 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g másla
  • 300 až 350 g pšeničné mouky
  • 15 g prášku do pečiva
  • 2 střední jablka

Postup

  1. Ve vhodné nádobě rozmixujte vejce dohladka, ke kterým přidáte vanilkový cukr.
  2. Ke směsi přidejte zahřáté máslo a spolu s ním znovu promixujte.
  3. Přidejte polovinu množství přichystané mouky a prášek do pečiva. Opět zamíchejte a postupně zapracujte zbytek mouky do směsi tak, abyste vytvořili homogenní hmotu.
  4. Oloupejte jablka. Nakrájejte je na podlouhlé plátky, které následně přidejte do těsta a znovu promíchejte.
  5. Pomocí lžíce vkládejte na plech vyložený pečícím papírem kousky těsta. 
  6. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu asi 30–35 minut. 

Takové měkké a chutné domácí sušenky určitě rozjasní setkání v dobré společnosti. Stačí je při servírování posypat moučkovým cukrem a podávat například s horkým ovocem. 

Varianty

Jako každý recept, i tento má prostor pro experimenty. My jsme některé vyzkoušeli a můžeme doporučit tyto:

Voňavé sušenky: přidejte do základního receptu několik kapek citrónu, skořici a vanilkový cukr. Získají svěžest i úžasné aroma.

Sezónní variace: do takových sušenek můžete přidat nejenom jablka, ale jakékoliv jiné ovoce, na které máte chuť, nebo které vám roste na zahrádce. Švestky, maliny, rybíz. Zkrátka co vás napadne. Jen nezapomeňte, že musíte použít více mouky v závislosti na vodnatosti použitého ovoce.

Kakaová variace: do základního receptu přidejte kakao.

Pro dospělé: namísto části jablek použijte rozinky namočené přes noc v rumu. Můžete přidat též skořici. V tomto receptu nemusíte tolik sladit.

Sdílejte článek