Mňam, tohle určitě vyzkoušejte! Pokud milujete rajčata, nemusíte je jíst jenom syrová. Delikátní nakládaná solená rajčata vám ukážou, jak si pochutnat ještě více. Budete potřebovat sůl a ještě…? Zjistěte to!

Rajčata jsou výborná v každém stavu – čerstvá, grilovaná nebo třeba i pečená. Pokud jste ale ještě nevyzkoušeli jejich nakládanou variantu, je nejvyšší čas to změnit. Jde totiž o naprostou lahůdku, která musí chutnat všem milovníkům rajčat!

Nastal čas rajčat

Pro zahrádkáře je léto ideální čas roku – vše dozrává a úrodu stačí už jen sklidit. Mezi nejoblíbenější zeleninu (nebo ovoce, záleží, který názor zastáváte), patří bezpochyby chutné rajče. Pokud ale máte rajčata rádi, neměli byste se smířit s tím, že v zimě už tak dostupná nebudou.

Abyste si mohli výborná rajčata (třeba z vlastní zahrádky) vychutnat i v chladné zimě, můžete je zavařit. Díky tomu budou chutná po celý rok. Navíc je tento recept naprosto jednoduchý a rychlý – takže jej s lehkostí zvládne každý.

Čtěte také: Tento trik zachrání vaše orchideje, pokud se jim po přesazení nedaří. Stačí dodržet postup krok za krokem a rostlina bude opět zdravá, silná a bude mít nádherný květ. Že to není možné? Ale je!

Co potřebujete na nakládaná solená rajčata

Velkou výhodou tohoto receptu je, že není zapotřebí zbytečně velké množství surovin. Samozřejmostí ale je, že v konečném výsledku záleží na vaší chuti, takže se nebojte množství přísad upravit podle sebe (např. pokud nemáte rádi kopr, můžete jej vynechat).

Na kilo rajčat budete potřebovat:

  • jednu paličku česneku
  • Kopr, petržel, listy křenu
  • dvě lžíce soli
  • jednu lžičku cukru

Jak postupovat při zavařování solených rajčat

Vše začíná už při výběru rajčat, které se rozhodnete zavařit. Pokud chcete, aby byl konečný výsledek opravdu dokonalý, je důležité věnovat jejich výběru dostatečnou pozornost. Pro tento typ úpravy jsou ideální menší rajčata, která ještě nejsou úplně zralá. Ideální je, pokud mají průměr pět až šest centimetrů.

Takto nachystaná rajčata pečlivě očistěte a blízko jejich stonku je několikrát propíchněte tenkým hrotem – můžete využít párátko nebo špejli. Nálev tak bude účinnější a rajčata chutnější. Nachystaná rajčata pečlivě naskládejte do připravených zavařovacích sklenic. Nachystejte si nálev. Ten získáte tak, když si ve studené vodě rozpustíte sůl a cukr. Tímto slaným nálevem pak naskládaná rajčata ve sklenicích zalejte.

Připravte si i česnek a zeleninu. Česnek oloupejte je a jednotlivé stroužky rozkrojte na stejně velké poloviny. Tyto poloviny česneku pak přidejte do sklenic s rajčaty. Dalším krokem je přidání zeleniny. Tu samozřejmě také umyjte a nakrájejte. Nakrájenou zeleninu přidejte do sklenic s rajčaty také.

V tuto chvíli už máte vlastně hotovo. Teď už jen stačí sklenice přikrýt talířky nebo lehce přiklopit víky. V žádném případě ale sklenice neutahujte a nezavírejte úplně – dosáhli byste tak toho, že by sklenice vybuchovaly.

Zakryté sklenice byste měli nechat odležet alespoň den– a to při pokojové teplotě. Abyste měli jistotu, nejdříve rajčata vyzkoušejte. Pokud ano, můžete je buďto podávat nebo zakonzervovat na zimu. Přejeme vám dobrou chuť.