Mnoho lidí říká, že máslo by se mělo co nejvíce omezit. Není to tak úplně pravda. Až zjistíte, co vše dokáže, budete ho konzumovat mnohem více. Jaké jsou jeho výhody a proč si ho dopřávat? Zjistěte to!

Máslo patří mezi jednu ze základních potravin. I když se může jevit jako dražší, nutno říci, že bychom se mu neměli vyhýbat. Najde uplatnění jak v teplé, tak i studené kuchyni. Kromě všestranného využití zaujme také svou chutí. Mnoho lidí četlo řadu informací o tom, jak je škodlivé a špatné. Když ho budete jíst na kila, určitě vám neprospěje. Při běžné konzumaci má však na lidské organismus velmi pozitivní vliv. Jaký? Pojďte to zjistit.

Není máslo, jako máslo. Jak jíst skutečně to nejlepší?

Aby byly zachovány všechny jeho pozitivní vlastnosti, je třeba jíst jenom to nejlepší. Jak ho poznat? Doporučujeme jak spíše menší producenty, tak i másla, která mají co možná nejvíce tuku. Také je třeba kupovat pouze to, které je důkladně zabaleno a ke kterému nemá průstup vzduch, který může mít na tuto potravinu negativní vliv.

také nelze zapomínat na správné skladování. Nutností je lednice s teplotou do maximálně 5 – 6 stupňů Celsia. Myslete i na trvanlivost, která je u čerstvého másla zhruba jeden měsíc. Jakmile se ne úplně typická barva spojená s nevábnou vůní nebo chutí, je máslo takzvaně žluklé a mělo by se vyhodit. Jedině když toto všechno zajistíte svému zdravé opravdu prospějete.

Čtěte také: 10 málo známých způsobů, jak léčit problémy se žaludkem!

Co máslo umí? Zjistěte to

Až si všechna pozitiva přečtete, budete mít jistotu v tom, že se nedá ničím nahradit. Ani různými náhražkami s malým obsahem tuku, ani rostlinnými alternativami, ani klasickými margaríny. A co vše umí v souvislosti s vaším zdravím? Pojďme to zjistit společně.

Nabídne dostatek vitamínu A

Mnoho studií ukazuje, že současní lidé poměrně výrazně trpí nedostatkem celé řady vitamínů. A máslo může pomáhat tento vitamín dodat. Nejenom, že ho má k dispozici celkem velké množství, ale opomíjet nelze ani to, že se jedná o vitamín ve velmi dobře stravitelné formě.

Pomáhá při hubnutí

Dlouhou dobu se tvrdil pravý opak. Je sice pravdou, že máslo obsahuje tuk, ale nemělo by se zapomínat také na to, že obsahuje i řadu mastných kyselin, které se konzumují především proto, aby mělo lidské tělo dostatek energie. Na nadváhu jako takovou nemají při běžné konzumaci zase až tak velký vliv.

Dodává tělu jód

I na ten se velmi často zapomíná. Přitom je to právě máslo, které můžeme považovat za opravdu velký zdroj této známé látky. Jód je v lidském těle velmi důležitý a tak je na místě mít ho dostatek.

Pomáhá lidskému trávení

Především zde mluvíme o oblastech, kterou jsou lidská střeva. Zde máslo zajistí nejenom bezproblémové zpracování potravy, ale má zde vliv také na to, že může pomáhat snižovat výskyt průjmových onemocnění.

Předchází infarktu

Zajímavým zjištěním v souvislosti s máslem je rozhodně také to, že díky svému složení dokáže velmi výrazně snižovat případné riziko infarktu. I toto je jedno důležité plus, na které nelze zapomínat.

Pomáhá při vstřebávání vitamínů

Dalším důležitým kladem je rozhodně také to, že máslo dokáže výrazně pomáhat v případě vstřebávání různorodých vitamínů. Jedná se třeba o ty ze skupiny A, D, E nebo K.

Eliminuje volné radikály

Často se nemluví ani o tom, že máslo je unikátní také v tom směru, že dokáže dobře eliminovat případné volné radikály v těle. Díky tomu ho lze označit jako poměrně zajímavý a rozhodně i prospěšný antioxidant.