David Hampl
19 března, 2020
  • Kuřecí maso je praktická surovina, kterou se vyplatí mít doma. Je využitelná na tisíce způsobů a zavděčíte se s ní i těm nejnáročnějším strávníkům. Dnes vám ukážeme jeden takový recept, který je snadný a nenáročný na suroviny, ale zároveň na pohled i na ochutnání naprosto bezkonkurenční.
  • Jednoduchých a rychlých receptů není nikdy dost. Nikdy nevíte, kdy vás překvapí nečekaná návštěva kamarádky či sousedky, nebo kdy bude potřeba vymyslet rychlou večeři, když doma došly všechny zásoby. Tenhle recept je přesně z téhle kategorie. A navíc, jak si ukážeme, je velmi variabilní a můžete si jej přizpůsobit podle sebe nebo podle dostupných ingrediencí.

Teď si ale povíme základní recept. Ten se skládá z:

  • 1 velké kuřecí prso
  • 4 plátky slaniny
  • 2 plátky šunky dle vlastního výběru
  • 2 – 4 plátky sýra typu eidam nebo gouda
  • 2 cibule
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • olivový olej
  • 1 sklenka bílého vína
  • sůl, pepř, rozmarýn dle chuti

Kromě těchto surovin budete potřebovat ještě nit na ovázání rolády, aby při pečení držela pohromadě.

A můžeme se pustit do práce:

Nejprve ze všeho dejte předehřát troubu na 190 °C

Kuřecí prsní řízek na rovné ploše podélně nařízněte, ale neoddělte úplně. Poté poloviny rozevřete a dostanete jeden velký plát. Ten z obou stran posolte, popepřete, případně posypejte sušeným či čerstvým rozmarýnem, případně dalším oblíbeným kořením dle vašich preferencí nebo fantazie.

Na kuřecí maso rovnoměrně rozprostřete plátky slaniny tak, aby pokrývaly celý jeho povrch. Na slaninu umístěte plátky sýra a překryjte šunkou. Nakonec doprostřed umístěte dvě vejce natvrdo a maso kolem nich velmi opatrně srolujte. Pozor, aby vajíčka nevyklouzla ven!

Celou roládu pečlivě zajistěte kuchyňskou nití, aby se nerozpadala.

Nakrájejte cibuli nahrubo, vsypte ji do pekáčku a na cibulové lůžko položte kuřecí roládu. Zalijte bílým vínem a dejte péct do trouby celkem na 55 minut. Z toho zhruba 30 minut pečte zakryté pokličkou nebo alobalem a na zbylých 25 minut pokličku sundejte a pečte nezakryté, aby povrch masa krásně zčervenal. Nezapomeňte roládu během pečení přelévat šťávou z pekáčku. Pokud jí bude málo, můžete v průběhu podlít vodou.

Po upečení rolády můžete z výpeku v pekáčku ještě dodělat omáčku. Roládu podávejte s bramborem či bramborovou kaší, ale také s hranolkami. Nebo můžete roládu upéct také v pekáčku vyskládaném plátky brambor a zelím a zalitou smetanou. Fantazii se meze nekladou.

Sdílejte článek