Moje neteř trpí od malička celiakií. Konečně jsme pro ni našli recept na chléb, ze kterého jí nebude těžko!

Stále častěji se setkáváme s tím, že lidé si chléb pečou doma sami a ten z obchodů jaksi obcházejí. Nuž pochopitelně. Má to hned dva důvody. Prvním je snad to, že chléb z obchodů už není to, co býval kdysi. Tím druhým zase to, že z roku na rok stoupá počet celiaků, alergiků na mouku, či lepek. Přesto si mnoho lidí život bez chleba neumí představit. Patříte k nim také?

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Čtěte také: Octomilky, komáři a jiný hmyz zmizí. Stačí sklenička, papírové utěrky a vytvořte 50x silnější odpuzovač než ten z obchodu

Snad netřeba zdůrazňovat, že chléb jako nejzákladnější potravina v životě člověka, mu chybí, pokud ji nemá. Náhrad je mnoho. Tu nejlepší si však můžete připravit u Vás doma. A budete přesně vědět, co vkládáte do úst.

Není chléb jako chléb

Chléb způsobuje problémy zejména v oblasti trávení. Nemluvě o jeho neblahém vlivu na pokožku. Toto se Vám však přihodí pouze, pokud chléb konzumujete nadměrně. Jak se říká, všechno má své meze a jíst chlebík nikdo nikdy nezakázal ani nezakáže. Druhá věc je však to, jaký chléb jíme. Doma máte možnost připravit si dva druhy kvalitních chlebů – kváskový, nebo ten, který neobsahuje pšenici. Chléb bez pšenice je stejně výživný, ne-li více, než ten ze pšeničné mouky. Jenže tento neobsahuje žádný lepek ani kyselinu fytovou, která je pro člověka mírně řečeno škodlivá.

Chemická pšenice

Věděli jste, že na ošetření pšenice se dnes hromadně používá více než 60 různých chemikálií? Začíná to bělidly a končí konzervačními látkami. Ještě stále si myslíte, že jíst pravidelně chléb z takových produktů je úplně v pohodě?

Bezlepkový chléb je plnohodnotnou a zdravou náhradou toho pšeničného. Navíc obsahuje čistě přírodní suroviny. A co je velmi důležité – je levný.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Co budete potřebovat

  • 4 vejce
  • 90g sezamových semínek
  • 90g slunečnicových semínek
  • 90g posekaných vlašských ořechů
  • 90g dýňových semínek
  • 90g lněných semínek
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 100ml vlažné vody
  • trochu soli

Postup přípravy

Nejprve si posekejte všechny semínka a ořechy na drobno, nebo v tom lepším případě na mouku.

Vyšlehejte bílky se solí, aby byla bílková pěna zcela pevná. Přidejte do nich prášek do pečiva a vodu, a vše spolu promíchejte. Následně přisypte všechnu předem smíšenou mouku ze semínek a dobře promíchejte.

Vylijte těsto do vymazané formy na pečení chleba. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte přibližně 50 minut.

Po dopečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Chléb z formy vyběhne jednoduše sám, když ji otočíte dolů dnem. Dobrou chuť!