David Hampl
21 března, 2020

Raz – dva – tři – DORT! Takhle snadno vyrobíte tento dezert, složený z pár ingrediencí a hotový na lusknutí prstu. Ale pozor! Až se na vás doma nedostane ani kousek a vy jej budete muset dělat znovu, neříkejte, že jsme vás nevarovali. Tak moc je totiž dobrý.

Sladká tečka po obědě či elegantní dobrůtka ke kávě, to všechno může být náš nepečený dort inspirovaný nebesky sladkou dobrůtkou s názvem Maxi King. Nebudeme dělat reklamu, ale víte, co tím myslíme. Tedy vlastně ten dort není tak úplně náš. Tenhle recept jsme si vypůjčili z kanálu Kitchen Mariola na YouTube. Autorka odpustí. Nemohli jsme si pomoct. ten dort je geniální.

Takže z čeho dortík je?

  • 700 ml 30% smetany
  • 250 g mascarpone
  • 3 lžíce cukru (nebo xylitolu pro zdravější variantu)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 balíčky ztužovače šlehačky (třeba Smeta-fix od Dr. Oetkera)
  • 230 g oplatek s náplní
  • 100 g mléčné nebo hořké čokolády (dle preferencí)
  • sekané ořechy nebo kokosové vločky na posypání

Jak na to?

Korpus vytvoříme tak, že dno pekáčku vyskládáme plněnými oplatkami tak, aby vytvořily jednolitou plochu bez dutin a mezer, aby na nich náplň dobře držela a nevytekla ven. Předtím ještě formu vyložte pečicím papírem, zejména pak po obvodu stěn, kde bude pohromadě držet smetanovou náplň.

Náplň Smetanu nalijte do velké mísy, přidejte vanilkový a obyčejný cukr a šlehačem vyšlehejte do konzistence nadýchané šlehačky, do níž opatrně přimícháte mascarpone a ztužovač šlehačky. Krém poté opatrně nalijte doprostřed oplatkového korpusu, rovnoměrně rozprostřete po celé jeho ploše a dejte ztuhnout zhruba na 5 minut do ledničky.

Poleva Mezitím, než smetana na dortu ztuhne, je čas připravit čokoládovou polevu. Ve vodní lázni v troše mléka rozpustíme čokoládu až nabude sametově hladké konzistence. Můžeme přidat i kousíček másla. Poté polevu necháme drobátko vychladnout, vyjmeme dort z lednice a pomalu jej připravenou rozpuštěnou čokoládou zalijeme. Povrch pak rovnoměrně posypeme nasekanými ořechy nebo kokosovými vločkami. Pokud chcete, můžete posyp vyřešit po svém, třeba barevnou cukrovou rýží, zlatými kuličkami či jiným oblíbeným cukrářským zdobením. Anebo jej nemusíte sypat vůbec. Záleží na vás. Dort ještě nechte přes noc v lednici důkladně ztuhnout a uležet a máte hotovo. Nezapomeňte si uchránit aspoň kousek na ochutnání, než vám doma všechno zbaští.

Sdílejte článek