Na nezdravé smažení zapomeňte. Připravte si pečený květák v trojobalu, který je si zamilujete. Skvěle chutná a je zdravý

Květák je zeleninou, která je levná, která je snadno dostupná a kterou je možné připravit na různé způsoby. Není to ani polévka, ani mozeček, které táhnou nejvíce. Je to smažený květák. Tedy varianta obalená v trojobalu, která je následně vložena na pánev, nebo fritézy. Tato forma přípravy však není příliš zdravá. A tak je na místě zkusit takovou alternativu, kterou si rozhodně zamilujete. To proto, že se jedná o květák, který je také obalen, ale je upečen v troubě. Budete překvapeni jak z toho, že je zdravý, tak z toho, jak je chutný.

Co budete potřebovat?

Je jasné, že tento recept se rozhodně neobejde bez toho nejdůležitějšího, čímž je květák. Ten nejprve rozdělte na jednotlivé růžičky a potom je třeba ho povařit proto, aby změkl. Následně ho nechte vystydnout. V tu chvíli máte již základní surovinu připravenou. Květák je však třeba také obalit, a tak si připravte:

  • Hladkou mouku
  • Vejce
  • Strouhanku

Tento recept však není úplně obyčejný a není založený na tom, že budete používat jenom klasický trojobal. My přinášíme do receptu zajímavou inovaci, díky které zlepšíte chuď daného jídla. Ke zmíněným ingrediencím si ještě přidejte prolisovaný česnek a také trochu jemně nastrouhaného sýra. Budete překvapeni, co zajímavého to s daným jídlem udělá.

Čtěte také: Hledáte typ na originální dárek? Vytvořte tyto úžasné sklenice.

Připravte si trojobal

Mnoho lidí si práci ulehčuje tak, že všechny ingredience na trojobal smíchá, vytvoří specifické těsto a v tom následně květák obalují. To ale není ten pravá postup. Sice se vše usnadní, ale výsledek bude chutnat jinak, než má. Pokud si chcete připravit ten pravý trojobal, tak k tomu budete potřebovat tři misky nebo tři hluboké talíře. Do jednoho dáte hladkou mouku, do třetího dáte strouhanku a do druhého patří rozšlehané vejce, ke kterému se následně přidá také trocha soli a hlavně česnek a sýr. Tím dané ingredience dostanete tam, kam potřebujete.

Můžete začít obalovat

Jdeme na obalení. Pokud znáte kuchařské minimum, tak víte jak na to. Pokud je to vaše premiéra, tak nejprve obalíte květák v hladké mouce. Potom ho obalíte ve vajíčku a nakonec zamíří do strouhanky, která na něho dobře přilne. Tímto se dá skončit. Ale my doporučíme udělat vrstvu trojobalu přece jenom o něco silnější. Takže ještě jednou do vajíčka a ještě jednou do strouhanky. Teprve v tuto chvíli je daná růžička květáku ideálně obalena a může přijít na plech, který je pokrytý pečícím papírem. Takto postupujte u všech dalších.

Vložte do předehřáté trouby

Již máte vše připraveno k tomu, abyste pečený květák v trojobalu umístili tam, kam patří. A to do trouby. Ta by měla být předehřátá, přičemž ideální teplota je 200 stupňů Celsia. Vložte na střední stupeň trouby a pečte zhruba 30 – 45 minut. Uvidíte, jakou barvu bude mít strouhanka. A jelikož květák je již uvařený, nebudete se muset obávat o jeho měkkost. Ta bude dokonalá.

S čím podávat?

Zdravější a rozhodně i chutnější recept na smažený květák máme za sebou. Jelikož recept byl inovací, může se objevit otázka, s čím podávat. Zde nejsou inovace na místě. My doporučíme klasiku. Tedy vařené brambory omaštěné máslem. A k nim nezapomeňte přidat domácí tatarskou omáčku. Tu připravíte z majonézy, kyselé okurky, cibule, česneku a hořčice. Vynikající záležitost.