Na tento piškotový koláč spotřebujete minimum nádobí. A zároveň si pochutnáte!

Vždycky jsem ráda pekla a zkoušela stále nové a nové dezerty a moučníky. To, co mě ale nebavilo, je následný úklid po pečení. Je toho tolik, co je potřeba umýt – včetně kuchyňského pultu. Pak jsem ale narazila na jednoduchý recept na koláč. Použijete na něj jen základní suroviny a opravdu minimální množství nádobí. Na chuti tento koláč ale rozhodně neztrácí!

Leamington

Tento moučník pochází původem až z daleké Austrálie a jeho název je Leamington. Jedná se v podstatě o piškot s čokoládou a kokosem. Tento dezert je pro Austrálii skoro stejně typický jako sacher pro Vídeň. Jakkoli se může zdát tento recept jednoduchý, můžeme vám zaručit to, že si na něm pochutnáte. Někteří Australané tento moučník ale připravují také ještě o něco složitější – například jej plní nejrůznějšími krémy.

Ingredience

Ačkoli se jedná o australský moučník, nenajdete v něm žádné exotické suroviny. Je možné, že veškeré suroviny budete mít doma. Budete potřebovat:

Čtěte také: Sousedé přemýšleli, proč vykopl velkou díru v zahradě. Po několika dnech mu tento nápad záviděli

  • 3 ks vejce,

  • 100 ml oleje,

  • 250 g polohrubé mouky,

  • ½ lžíce kypřícího prášku do pečiva,

  • 50 g hořké čokolády,

  • 200 g cukru,

  • 250 ml mléka,

  • 1 lžíce vanilkového cukru,

  • 1 lžíce holandského kakaa,

  • strouhaný kokos podle chuti.

Příprava těsta

Vezměte si mísu (můžete použít také kuchyňského robota) a v ní smíchejte celá vejce se 150 g cukru a vanilkovým cukrem. Mixujte tyto ingredience do světlé pěny. Ručně vám to potrvá tak 3 minuty, robotem to půjde ještě rychleji. Do vaječné pěny zašlehejte 125 ml mléka. Šlehejte asi 3 minuty. Do této směsi přidejte olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.

Pečení těsta

Nyní si připravte plech o velikosti 20 x 20 cm. Ten vyložte pečícím papírem – nejen na spodní straně, ale také na okrajích. Těsto nalijte na tento plech a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Tato doba se může měnit v závislosti na vaší troubě, takže perník v průběhu pečení pravidelně kontrolujte. Upečený perník by měl mít krásně zlatavou barvu. Po vychlazení perník vyklopte a odlepte od něj pečící papír.

Příprava polevy

Polevu si připravíte tak, že smícháte zbylé mléko, cukr, kakao a čokoládu. Tuto směs postavte na plotýnku a přiveďte k varu. Občas promíchejte a pak ihned můžete odstavit. Směs za občasného promíchání nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Dokončení moučníku

Piškotové těsto nakrájejte na kostičky. Velikost záleží jen a jen na vás. Každou z těchto kostiček namáčejte v čokoládové polevě a ze všech stran obalujte v kokosu. Skládat je můžete přímo na servírovací tác. Po ztuhnutí můžete podávat. Je to ideální moučník ke kávě či čaji. Potřebovat na něj budete jen toto nádobí: mísa, metlička, plech, servírovací tác, hrnec na polevu, vařečka a nůž.