Na vaření rýže jděte jinak. Jak a v čem ji uvařit, aby měla jenom polovinu kalorií a méně tuku? Bude to olej. Ale jaký?

Odborníci přišli na zajímavý nápad

S čím přišli? Je to unikátní způsob vaření rýže. Daný nápad byl spojený s výzkumy, které provedli odborníci z College of Chemical Sciences na Srí Lance. Ti přišli na zajímavou věc, jak se dá snížit kalorická hodnota rýže o více než 50 procent. A to tak, žen se z rýže stane v podstatě odolný škrob, který odolá absorpci cukru a tím se tento nedostane ani do krve, ani se nedostane do těla. Výsledkem toho bude fakt, že bude zachována optimální kalorická hodnota rýže a ta se tak stane dietní potravinou.

Co je tajnou přísadou? Je to olej

Dost možná to zní až neuvěřitelně, jelikož ona tajná přísada, kterou je na místě používat, je olej. Ne všechny jsou ale špatné a tak když je využitý ten správný a ten dobrý, tak dojde k tomu, že se jednoduše eliminuje kalorická hodnota a lidé hubnoucí si budou moci dopřát tuto známou přílohu. Pokud jde o samotný typ oleje, tak je třeba říci, že je to kokosový olej. Ten je dnes doporučován sám o sobě jako zajímavá a zdravá přírodní alternativa k olejům klasickým. Kromě správné volby je na místě také správné použití.

Jak na to?

Důležité je znát nejenom onu důležitou surovinu v podobě oleje, ale je třeba vědět i to, jak s ním pracovat a jak ho použít. Základem je přivedení vody k varu. Poté se do vody vloží jedna lžička kokosového oleje, a nechá se rozpustit a lehce provařit. Následně se už pokračuje stejně, jako při běžném vaření. To znamená, že se do nádoby nasype rýže a ta se klasicky uvaří. Je však třeba myslet na to, že by se neměla konzumovat hned. Měla by se vychladit a na chladném místě by měla být po dobu 12 hodin. Teprve potom bude připravena ke konzumaci a jedině tak bude dosaženo požadovaných výsledků.

Čtěte také: Navštivte CHKO Český kras, místní jeskyně, zatopené lomy a Karlštejn

Rýže má mnoho podob

Kladem rýže je také fakt, že na světě existuje opravdu enormní množství této známé přílohy. I Díky tomu nemusí být její konzumace takzvaně jednotvárná, jelikož stále je možné zkoušet jiné druhy rýže a tedy i jiná jídla. S tím souvisí také fakt, že se vědci zabývali i tím, zda kokosový olej dokáže efektivně působit i na jiné druhy rýže. A výsledkem je to, že ano. Je tedy jedno, jakou rýži si budete chtít uvařit. Když do vody přidáte přírodní olej z kokosu a následně bude zajištěno i to, že dodržíte technologický postup, tak kalorickou hodnotu rýže efektivně snížíte.

Pokračování článku na předchozí stránce