David Hampl
14 října, 2019

Vajíčka jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku, jejich konzumace se v posledních letech ale příliš nedoporučovala. Poslední výzkumy však ukazují, že vejce zdaleka nejsou tak nezdravá, jak se myslelo. Většina lidí je nejraději konzumuje naměkko, natvrdo, jako míchaná nebo ve formě volského oka či omelety. Vejce se ale dají připravit i mnoha různými způsoby. Dnes vám proto přinášíme chutný a zároveň snadný recept na vajíčkovou pomazánku.

Co budeme potřebovat?

Na přípravu této skvělé vajíčkové pomazánky, která se může stát například součástí vaší svačiny či večeře, budeme potřebovat šest vajec, sedmdesát gramů másla, čtyři obdélníčky taveného sýra, sto gramů majonézy, tři polévkové lžíce hořčice, sůl a pepř dle chuti. Pokud máte k dispozici čerstvé bylinky, například bazalku, pažitku, petrželku či oregano, můžete je do pomazánky také přidat.

Jak pomazánku vyrobit?

Příprava pomazánky je velmi jednoduchá. Vejce uvaříme natvrdo a po vychladnutí je nadrobno nakrájíme. Vajíčka ale můžete také pouze rozmělnit pomocí vidličky či nastrouhat nahrubo na struhadle, ovlivníte tak konzistenci pomazánky. Dále do majonézy přimícháme máslo, hořčici a ostatní ingredience, tedy tavený sýr, sůl a pepř. Na závěr přidáme nadrobno nakrájená vajíčka. Vše důkladně promícháme a pomazánka je hotová. Vložíme na chvíli do lednice a můžeme podávat, nejlépe pomazánka chutná na čerstvém celozrnném pečivu.

Mnoho variant

Pokud pro přípravu pomazánky nechce použít máslo, můžete ho nahradit přírodním tvarohem, lučinou či sýrem cottage. V případě, že dáváte přednost zdravější variantě pomazánky, můžete místo majonézy použít jogurt či zakysanou smetanu. Pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete do pomazánky přidat i nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, papriku či chilli. Existují i recepty, kdy se do vaječné pomazánky doporučuje přidat jedna či dvě uvařené brambory.

Sdílejte článek