Naučte se připravovat úžasné želé dezerty. Až je ochutnáte, již nikdy nebudete chtít jiné. Nevěříte? Dejte jim šanci a příště už nebudete jako dezert chystat nic jiného -
Menu

Naučte se připravovat úžasné želé dezerty. Až je ochutnáte, již nikdy nebudete chtít jiné. Nevěříte? Dejte jim šanci a příště už nebudete jako dezert chystat nic jiného

Příprava studeného želatinového dortíku ale i slaného aspiku je snadná a výsledek stojí za to. Ze želé můžeme dochucováním vytvářet mnoho různých dezertů a pokrmů. Postup by určitě každý správná kuchařka měla znát. Pojďme se ho proto nyní naučit a prozradit si ty nejoblíbenější sladké pochutiny, které takto můžeme připravit.

Příprava samotné želatiny

Základem pro všechny níže uvedené recepty je želatina. To je gelovitá hmota, která sice pro začátečníka vypadá jako náročný recept, ale její příprava je velice snadná a zvládne ji úplně každý. Návod na obalu vždy považujte za směrodatný, čtěte ho a řiďte se podle něho. Může se někdy u konkrétních výrobců lišit v detailech. Hlavní rozdíl však záleží na druhu, se kterým pracujeme. Kupovanou želatinu dělíme na dva typy:

  • V prášku
  • V plátcích

Návod na želatinu v plátcích

Plátková želatina je používána spíše jako poleva pro dezerty. Slouží především k přelití a tím zakonzervování ovoce, aby vydrželo dlouho čerstvé. Přesto by ji měl každý, kdo chce péct, umět připravit. Plátky necháme asi 30 minut nabobtnat ve studené tekutině a následně z ní jemně vymáčkneme zbytky vody nebo šťávy. Poté želatinu zahřejeme asi na 60 stupňů a necháme zatuhnout. Plátková želatina nesmí přejít varem, aby neztratila své želírovací schopnosti.

Návod na želatinu v prášku

Želatina v prášku je využívaná pro bábovičkovité dezerty. Obvykle u ní platí, že na 10 gramů se používá 250 mililitrů tekutiny. Směs se ve většině případů povaří asi minutu, poté se do ní vmíchají všechny další ingredience a je hotovo – po vlití do formiček ztuhne. Konzistenci předem neodhadneme, a proto je třeba dodržovat správný poměr. Aby se dezert lépe vyklápěl, můžeme misku ponořit na chvíli do horké vody. Vaření želatiny z prášku je velice snadné a lze díky ní vytvořit mnoho lahodných dortů. My se nyní povídáme na tři nejoblíbenější:

    Pokračujte ve čtení článku na další stránce

    1
    2
Tisk
Nezařazené

7 cviků na perfektní postavu, které můžete cvičit doma před…

Koukat na televizi a při tom efektivně spalovat tuky? Myslíte si, že je to nemožné? Vůbec! Existuje několik velmi efektivních…
Nezařazené

Čínské nakládané okurky podle po generace vyzkoušeného receptu: Nebudete už…

Sterilované okurky v nálevu se staly běžnou doplňující potravinou a doplňují řadu klasických jídel nejen české kuchyně. Receptů pro přípravu nálevu…
Nezařazené

Mátovo-citronová džem léčí 10x více než chemie z lékárny: Nejlepší…

Marmelády jsou výborné pro přípravu sladkých snídaní, do buchet a koláčů a také jako speciální sladidlo do osvěžujících letních nápojů…
Nezařazené

Zapečená cuketa podle staročeského receptu, který zaručeně ještě neznáte: Tato…

Francouzské brambory jsou českou klasikou. Na Slovensku je stejně chutnou obdobou zapečená cuketa, které se říká cuketová baba. Rychlé a…
Nezařazené

Účinné cvičení od mého fyzioterapeuta, které se vyrovná běhání i…

Kterou ženu by netrápil vzhled stehen a boků? Každý gram tuku je v těchto partiích okamžitě vidět, i proto je nutné…
Nezařazené

Domácí rohlíky upečené za 10 minut chutnají jako z kvalitní…

Jak si užít víkendové nebo prázdninové ráno? Perfektní snídaní s domácími rohlíky doplněnými o tradiční máslo, rajčátka nebo zeleninový salát. Domácí…