Naučte se vyrábět Ruskou zmrzlinu – snadný recept, který chutná ještě lépe než výrobky z obchodu. Po těch do regálu již nikdy nesáhnete, protože až ochutnáte tuhle, uděláte si zásobu na celé léto

Každý z nás jistě zná tradiční Ruskou zmrzlinu. Zvláště starší generace na ni mají nostalgické vzpomínky, protože v dřívějších dobách byla prodávána opravdu na každém rohu a patřila mezi nejlepší pochoutky, jaké bylo možné sehnat. I dnes si ji můžete zakoupit, ale také je možnost si ji vyrobit doma. Pojďte se podívat na jednoduchý recept na tuto tradiční pochoutku, který zvládne připravit opravdu každý.

Pravá Ruská zmrzlina a její historie

Ruská zmrzlina (rusky Советское мороженое) se začala, jak již napovídá její název, vyrábět poprvé v Rusku, odkud se pak postupně dostala k nám. V bývalém Sovětském svazu se od 30. letech 20. století stala oblíbenou pochoutkou a své milovníky si získala i v tehdejším Československu. Největší boom Ruské zmrzliny nastal v 80. letech 20. století, kdy v Sovětském svazu vzniklo dokonce 25 nových továren na její výrobu. Ruská zmrzlina si svou popularitu udržela až do dnešní doby. Výrobky, které naleznete na pultech, se již v Rusku nevyrábí; jedná se jen o obchodní název pochoutky, která se skládá ze tří vrstev:

  • horní oplatka
  • krémová zmrzlina
  • dolní oplatka

Také její kvalita již není stejná, jako tomu bylo zpočátku – po 90. letech začaly trh zaplavovat levnější mražené výrobky, které klasice konkurovaly zejména cenou na úkor kvality. Z tohoto důvodu i originální Ruská zmrzlina byla nucena pod ekonomickým tlakem například snižovat obsah tuk. Naštěstí však máme možnost stále pravou Ruskou zmrzlinu ochutnat ve specializovaných podnicích nebo si ji vlastnoručně vyrobit snadno doma.

Čtěte také: Už nebudete muset trávit hodiny před zrcadlem. 9 triků, jak se ráno probudit s dokonalými vlasy.

Co budeme na výrobu potřebovat?

V původní Ruské zmrzlině nebyly přidány žádné chemické přídavky jako zahušťovadla nebo dochucovadla; dnes již jsou dezerty bez chemie minulostí. Naštěstí je tu možnost si připravit domácí výrobek, který bude čistě přírodní jen z mléka, stejně jako bývávala původní receptura. Příprava pravé lahodné Ruské zmrzliny je velice jednoduchá a výsledek opravdu stojí za to. Jediné, co budeme potřebovat, je:

  • 200g kondenzovaného mléka
  • 500ml smetany ke šlehání
  • dortové nebo jiné oplatky

Kondenzované mléko Salko je možné koupit nebo si ho můžete doma vyrobit z plnotučného mléka, másla, vanilkového a moučkového cukru. Smetanu raději volte s vyšším obsahem tuku – lépe se šlehá a zároveň je s ní dezert chutnější. Sušenky, které jsou typicky používány na Ruskou zmrzlinu, jsou klasickým dortovým typem, jež lze běžně sehnat v obchodu. Pokud však chcete na dezert použít jiné, je možné samozřejmě tento zákusek připravit z jakýchkoliv oplatek – často bývají používané například Bebe.

Pojďme se pustit do přípravy

Dejte smetanu na chvíli do mrazáku. Poté ji vyšlehejte pomocí mixéru na vysokou rychlost otáček. Po pěti až sedmi minutách by měla vzniknout hustá šlehačka. Do ní následně postupně a za stálého šlehání nalijte kondenzované mléko. Poté si vezměte plastovou krabičku či místu s vyšším dnem. Její spodek vyložte dortovými nebo jinými sušenkami, našlehaný krém ze smetany a kondenzovaného mléka naneste na oplatky a hořejšek přikryjte opět sušenkami. Dezert dejte na 4 – 6 hodin do mrazáku aby ztuhl.

Dobrou chuť!

Až vyndáme po čtyřech až šesti hodinách dezert z mrazáku, můžeme se rovnou pustit do jídla. Velkou výhodou Ruské zmrzliny je, že se dá díky sušenkám snadno při jídle držet – nepotřebujete tak misku ani do dezertu před mražením přidávat žádná dřívka jako v případě nanuků. Pro inovaci je možné tento klasický zákusek podávat s ovocem nebo ovoce vmíchat přímo do krému. Oblíbené jsou borůvky, ostružiny, jahody nebo meruňky. Pokud chcete čokoládovou zmrzlinu, stačí přidat kakao.