Také milujete nadýchané bublinkaté těsto smažené na oleji a bohatě sypané sýrem? Pokud máte zkušenost jako my a nikdy nedokážete udělat langoše, jako prodávají ve stánku na pouti, zpozorněte, protože odteď už se vám to podaří pokaždé. Přinášíme vám báječný recept, který zvládne každý začátečník a nikdy vás nezklame. A jako bonus vám prozradíme, jak vyrobit skvělou česnekovou pastu na potření, přesně takovou, jakou máte rádi. Už se vám sbíhají sliny? Tak čtěte dále!
Trocha historie o původu langošů
Langoš, jak možná název napovídá, je jídlo, jehož původ leží na území Maďarska. Dříve ale nevypadaly tak, jak je známe dnes. Jednak nebyly smažené, nýbrž pečené v peci a jednak se pekly ze zbytků chlebového těsta.
Na jednu dávku langošů budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 140 g bílého jogurtu
- 250 ml vlažného mléka
- ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
- 2 hrnky strouhaného sýra
- 1 polévkovou lžíci oleje
- 1 kávovou lžičku soli
- 1 kávovou lžičku cukru
Na česnekovou pastu:
- 4 stroužky česneku
- 40 ml slunečnicového nebo olivového oleje
- ½ lžičky soli
- 2 snítky petrželky
Do mísy nasypte sůl, cukr, kypřící prášek a mouku a důkladně promíchejte. Pak přisypte strouhaný sýr a zamíchejte ještě jednou. Do středu sypké směsi vyhloubíme mělký důlek, do něhož nalijeme lžíci oleje, jogurt, rozdrobené droždí a vlažné mléko.
Čtěte také: S manželem jsme chtěli dát do pořádku půdu. Nakonec jsme z ní udělali nejoblíbenější místo v celém domě!
Pak rukou, elektrickým hnětačem nebo kuchyňským robotem směs zpracujeme na pevné a hladké těsto, které se nesmí lepit na ruce ani na stěny mísy. Těstový bochánek ihned a bez čekání na vykynutí pak vyklopte na vál a rozdělte ho na 8 – 10 částí, podle toho, jak veliké langoše si přejete mít a hlavně jak velkou máte pánvičku, na které je plánujete smažit.
Rukama vytvarujeme těsto do tvaru placek a smažíme v horkém oleji. Pokud vlastníme fritovací hrnec, můžeme ke smažení použít i ten. Smažíme na 150°C zhruba 2 minuty z každé strany. Po sejmutí z pánve langoše osušíme od přebytečného oleje papírovými utěrkami nebo ubrousky.
Pastu na potření langoše připravíme tak, že oloupaný česnek prolisujeme a promícháme s olejem a nasekanou petrželkou. Potřeme povrch langoše a posypeme sýrem. Dobrou chuť!