Nebesky měkoučké langoše nekynou ani minutu! Zadělejte rovnou dvojitou dávku

Také milujete nadýchané bublinkaté těsto smažené na oleji a bohatě sypané sýrem? Pokud máte zkušenost jako my a nikdy nedokážete udělat langoše, jako prodávají ve stánku na pouti, zpozorněte, protože odteď už se vám to podaří pokaždé. Přinášíme vám báječný recept, který zvládne každý začátečník a nikdy vás nezklame. A jako bonus vám prozradíme, jak vyrobit skvělou česnekovou pastu na potření, přesně takovou, jakou máte rádi. Už se vám sbíhají sliny? Tak čtěte dále!

Trocha historie o původu langošů

Langoš, jak možná název napovídá, je jídlo, jehož původ leží na území Maďarska. Dříve ale nevypadaly tak, jak je známe dnes. Jednak nebyly smažené, nýbrž pečené v peci a jednak se pekly ze zbytků chlebového těsta.

Na jednu dávku langošů budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 140 g bílého jogurtu
  • 250 ml vlažného mléka
  • ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • 2 hrnky strouhaného sýra
  • 1 polévkovou lžíci oleje
  • 1 kávovou lžičku soli
  • 1 kávovou lžičku cukru

Na česnekovou pastu:

  • 4 stroužky česneku
  • 40 ml slunečnicového nebo olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • 2 snítky petrželky

Do mísy nasypte sůl, cukr, kypřící prášek a mouku a důkladně promíchejte. Pak přisypte strouhaný sýr a zamíchejte ještě jednou. Do středu sypké směsi vyhloubíme mělký důlek, do něhož nalijeme lžíci oleje, jogurt, rozdrobené droždí a vlažné mléko.

Čtěte také: Sedm tipů od mého švagra, gynekologa, na prevenci proti vaginálním infekcím: Lékaři bijí na poplach – tohle nepodceňujte v jakémkoliv věku!

Pak rukou, elektrickým hnětačem nebo kuchyňským robotem směs zpracujeme na pevné a hladké těsto, které se nesmí lepit na ruce ani na stěny mísy. Těstový bochánek ihned a bez čekání na vykynutí pak vyklopte na vál a rozdělte ho na 8 – 10 částí, podle toho, jak veliké langoše si přejete mít a hlavně jak velkou máte pánvičku, na které je plánujete smažit.

Rukama vytvarujeme těsto do tvaru placek a smažíme v horkém oleji. Pokud vlastníme fritovací hrnec, můžeme ke smažení použít i ten. Smažíme na 150°C zhruba 2 minuty z každé strany. Po sejmutí z pánve langoše osušíme od přebytečného oleje papírovými utěrkami nebo ubrousky.

Pastu na potření langoše připravíme tak, že oloupaný česnek prolisujeme a promícháme s olejem a nasekanou petrželkou. Potřeme povrch langoše a posypeme sýrem. Dobrou chuť!