Nebojte se vyzkoušet nový recept na nakládaná rajčata. Chcete si na nich pochutnat a také prospět svému zdraví? Pokud ano, tento recept musíte znát. V čem je jiný? Připravíte si nakládaná rajčata bez použití octu!

Nakládaná rajčata patří mezi pochoutky, na které si člověk velice rychle zvykne a pak by je nejraději používal do všeho. To se může bohužel trochu prodražit. Naložte si raději rajčata sami doma a užívejte si jejich chutí po celý rok – a za minimální cenu! Navíc pro vás máme recept, který je ideální pro slabší žaludky – neobsahuje vůbec žádný ocet!

O rajčatech

Rajčata patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější zeleninu – a to jak v čerstvé, tak i v tepelně upravená v nejrůznějších receptech. Nakládaná rajčata se řadí mezi nejpopulárnější z nich. Rajčata obsahují i spoustu zdraví prospěšných živin:

  • Vitamíny C, B a E
  • Provitamíny A
  • Antioxidanty
  • Karoten

Rajčata také podporují činnost ledvin a celkově pročisťují organismus. Máte-li ve svém jídelníčku hodně masa, jsou pro váš organismus rajčata to pravé. Také podporují imunitní systém a pomáhá tělu v boji proti infekcím. Díky obsaženým antioxidantům snižují množství toxinů v těle.

Čtěte také: Stačí málo a zbavíte se všech bolestí vašich nohou i dalších částí vašeho těla. Postačí vám jedna bylina kterou znají hlavně Italové

Na tento recept, ve kterém se rajčata nakládají zcela bez octu, budete potřebovat samozřejmě rajčata – vyberete rajčata, která jsou zcela zralá. Dále si připravte snítky kopru, stroužek česneku, dva hřebíčky, bobkový list, čtvrtinu papriky, nové koření, chilli papričku, šálek cukru, jednu polévkovou lžíci soli a jednu polévkovou lžíci kyseliny citrónové.

Tyto ingredience by vám měly vyjít na jednu sklenici naložených rajčat. Koření můžete samozřejmě přizpůsobit své chuti a preferenci.

Jak rajčata správně naložit

Rajčata nejdříve důkladně umyjte a očistěte. Pokud na rajčatech zůstaly zbylé zelené stopky, odstraňte i ty. Nachystejte si skleněnou zavařovací sklenici a na její dno nachystejte následující koření – kopře, hřebíček, bobkový list, nové koření, čtvrtku sladké papriky a kousek chilli papričky.

Umytá a nachystaná rajčata naskládejte do připravených sklenic. Nemusíte je zbavovat slupky. Dejte si vařit vodu a nachystaná rajčata ve sklenicích vařící vodou zalijte. Horkou vodu nechce zchladnout.

Vychladlou vodu ze sklenic s rajčaty velmi opatrně vylejte. K rajčatům pak přidejte stroužek česneku nakrájený na plátky. Dějte si vařit novou vodu.

Nyní přidejte so sklenic lžíci soli, šálek cukru (krystalového) a lžíci kyseliny citrónové. V tuhle chvíli můžete vše opět zalít vařící vodou. Příprava nakládaných rajčat je už téměř hotová.

Důkladně upevněte víko sklenice. Sklenici s horkou vodou zabalte do tlusté deky a počkejte, dokud nádoba úplně nevychladne. Pak můžete rajčata uložit do sklepa – ale podle toho, jak jsou dobrá, tam asi příliš dlouho nezůstanou.

Pokud vám nějaká rajčata zbyla a nevíte, co s nimi, můžete vyzkoušet rychlý oběd, kdy je zapečete s mletým masem. Přikláníte-li se raději k zavařování, můžete vyzkoušet i domácí kečup nebo netradiční rajčatovou marmeládu.

Přejeme vám dobrou chuť.