David Hampl
10 června, 2019

Vanilkový krém je jeden z nejpoužívanějších krémů vůbec. Jak ale poznat, který z mnoha receptů se řadí k těm lepším a který se nachází spíše na druhém konci bodovací škály? Přinášíme vám zaručený recept, díky kterému si vyrobíte naprosto výborný vanilkový krém během patnácti minut.

Vanilkový krém

Výhodou tohoto krému je především jeho jemná chuť. Hodí se tak do téměř všech moučníků, které vás napadnou, Navíc má kouzelně sametovou strukturu, a i díky tomu okamžitě povýší připravovaný dezert na slavnostní pokrm.

Jeho další velká přednost spočívá v tom, že je naprosto jednoduchý a časově nenáročný. Nebude vás stát hodiny navíc strávené v kuchyni – spíš naopak. Nezabere vám víc než slabou čtvrt hodinku.

Pokud se vám už chuť samotné vanilky omrzela, zde je seznam koření, s kterým můžete vanilku namíchat a stále bude chutnat výborně (i v tomto krému):

  • Chilli (spíše k čokoládovým těstům)
  • Kardamom
  • Skořice
  • Hřebíček

Ingredience, bez kterých se neobejdete

Na tento vanilkový krém budete potřebovat 400 ml mléka, 400 ml zakysané smetany, 100 ml kondenzovaného mléka, 3 žloutky, 5 lžic hladké mouky, 80 g krystalového cukru, 100 g másla a vanilku.

Můžete použít buďto vanilkový lusk, nebo si práci zjednodušit pár kapkami vanilkové esence. Kondenzované mléko zvolte raději neslazené – zamezíte tak přeslazení krému. Pokud přece jen sáhnete po slazené variante, uberte zase množství přidaného cukru.

Pokud jste se rozhodli okořenit si vanilkový krém některým z možných doporučených koření, nachystejte si samozřejmě i to. Raději ale menší množství – chuť vanilky je jemná a není těžké ji neopatrným dávkováním přebít.

Jak vanilkový krém připravit

Smíchejte mléko se zakysanou smetanou a kondenzovaným mlékem. Tuto mléčnou směs přiveďte na mírném plamenu k varu. Mezitím si v misce vyšlehejte žloutky a cukr.

Ve chvíli, kdy je mléčná směs zahřátá tak, že je skoro až horká, do ní za stálého míchání přimíchejte mouku. Dejte si pozor, abyste mouku důkladně rozmíchali – v mléce by neměly zůstat žádné hrudky.

Když pak začne směs vařit, opatrně položte nádobu, ve které krém připravujeme, mimo plamen. Přidejte žloutkovou směs s cukrem a důkladně promíchejte. Vraťte pak nádobu se směsí na sporák a za stálého míchání nechejte směs zhoustnout.

Poté, co krém dostatečně zhoustne, jej opět odstraňte z plotýnky. Opatrně přidejte vanilku (a případně další koření). Pokud budete chtít, můžete přidat i nepatrné množství vhodného aromatického alkoholu (například brandy nebo rum).

Ochucený krém nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté přidejte máslo (mělo by být změklé). Krém vymíchejte do hladké hmoty (samozřejmě bez hrudek) a můžete jej přidat na libovolný moučník. Výbornou volbou jsou například veškeré dorty.

Přejeme dobrou chuť.

Sdílejte článek