Nebudete věřit, jaká ingredience se přidává do tohoto koláče. Většinou se používá úplně jinak. Když zapomenete na vše co znáte a risknete to, bude výsledkem naprosto dokonalá chuť. Co je tím tajemstvím?

Možná to zní trochu podivně, ale není tomu tak. Třeba hermelín s brusinkami je osvědčenou a oblíbenou kombinací. Koneckonců, tento koláč obsahuje brusinky také. Výhodou je, že tento lahodný dezert si můžete dopřát bez výčitek svědomí vůči své linii.

Brusinky a sýr

Koláč s brusinkami a s plísňovým sýrem Brie je skvělou a rychlou pochoutkou, kterou můžete připravit jak pro sváteční hosty, tak i jako rychlý nedělní dezert. Navíc se nemusíte bát, že byste po něm přibrali. Navíc brusinky mají spoustu příznivých vlivů na naše zdraví:

  • obsahují vitamín C a E
  • obsahují vlákninu
  • pomáhají při infekci močových cest
  • jsou nízkokalorické

Na přípravu tohoto koláče budete potřebovat 1 listové těsto, 2 lžičky másla, trochu olivového oleje, menší cibuli, 50 g cukru, brusinkovou omáčku, 1 lžičku tymiánu, 200 g sýru Brie, sůl, pepř a kysanou smetanu.

Čtěte také: Tajná cesta mé babičky k pěstování orchidejí: Kvetou jako blázen! Po 48 hodinách se změní k nepoznání

Recept na brusinkový koláč se sýrem

Nejdříve si nachystejte sýr Brie tak, že ho nakrájíme na plátky. Měly by mít šířku asi 6 mm. Stejným způsobem nakrájejte i oloupanou cibuli.

Máslo vložte na pánev a pomalu jej rozpusťte. Po chvíli k němu přidejte i trochu olivového oleje. Na této tukové směsi zlehka smažte cibuli. K restované cibuli přidejte jak cukr, tak i sůl a pepř. Množství koření přizpůsobte své chuti. Směs na pánvi smažte asi půl hodiny, nezapomínejte ji ale pravidelně promíchávat.

Listové těsto po okraji nařízněte (asi 2, 5 cm). Těsto byste neměli zcela proříznou, ale opravdu jenom nařezat. Jde o trik, díky kterému př pečení vzniknou kraje jako od profesionálního pekaře.

Hotovou cibulovou směs rovnoměrně rozprostřete na listové těsto. Přidejte i brusinkovou omáčku a na plátky nakrájený sýr.

Potřete naříznuté kraje kysanou smetanou a vložte koláč do trouby. Ta by měla být předehřáta na 220°. Koláč v troubě nechce asi čtvrt hodiny. Dobu pečení případně přizpůsobte osobním zkušenostem s vlastní troubou.

Po vytáhnutí nechce vychladnou a můžete podávat. Přejeme dobrou chuť.